7. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 3. Ünite : İnsanlar, Yerler ve Çevreler - Tablo ve Grafiklerle Ülkemiz - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
“Türkiye’de ikamet eden nüfus, 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla bir önceki yıla göre 1 milyon 65 bin 911 kişi artarak 84 milyon 680 bin 273 kişiye ulaştı. Erkek nüfus 42 milyon 428 bin 101 kişi olurken, kadın nüfus 42 milyon 252 bin 172 kişi oldu.”
Osmanlı Devleti’nde ilk nüfus sayımı II. Mahmut döneminde 1831 yılında yapılmıştır. Bu nüfus sayımında amaç; özellikle askere alınacak ve vergi verecek nüfusu belirlemekti.
Günümüzde nüfus sayımlarındaki amaçlar çeşitlenmiş ve düzenli sayımlar yapılmaya başlanmıştır. Artık daha detaylı bilgilerin elde edilebildiği günümüzdeki nüfus sayımlarında ülkeler; eğitim, sosyal, sağlık, alt yapı, savunma ve enerji gibi alanlarda yatırım yapabilmek için bazı politikalar geliştirmektedir. Bu bağlamda Türkiye’de ilk resmî nüfus sayımı 1927 yılında yapılmıştır. Günümüzde ülkemizdeki nüfus sayımlarını Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) gerçekleştirmektedir.
Okuryazar oranı, ülke kalkınmasında etkili olan önemli faktörlerdendir. İyi eğitim görmüş nitelikli iş gücü, günümüz dünyasında büyük önem taşımaktadır. Bir ülke nüfusuna ait okuryazar oranının yüksek olması gelişmişlik ölçütleri arasında değerlendirilmektedir. Dolayısıyla günümüzde gelişmiş ülkelere bakıldığında eğitim-öğretim çağındaki nüfusa ait okuryazar oranının oldukça yüksek olduğu görülür.
Aşağıda ülkemizde çalışan nüfusun yıllara göre değişimini gösteren grafikler verilmiştir.
Buna göre;
I. Tarım sektöründe çalışanların azalması, tarımsal üretimin de azaldığını gösterir.
II. Hizmet ve sanayi sektöründe çalışanların artması, Türkiye’nin gelişmekte olduğunu gösterir.
III. Sanayi ve hizmet sektöründe çalışanların sayısı artarken, tarım alanında çalışanlar azalmıştır.