7. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 3. Ünite : İnsanlar, Yerler ve Çevreler - Ünite Tekrar Testleri - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Çatalhöyük, o dönem insanının toplayıcılık ve avcılığın yanı sıra çiftçilikle de uğraştığını gösteren zengin buluntularıyla dikkat çekmektedir. Çatalhöyük, duvar resimlerinde kent planına yer veren ilk yerleşim merkezidir. Günümüzdeki mülkiyet kavramının o devirde başladığı, pişmiş topraktan yapılmış damga mühürlerle belgelenmiştir.
Buna göre Çatalhöyük halkı ile ilgili olarak;
I. Ateşi kullanmışlardır.
II. Tarımsal faaliyetlerle uğraşmışlardır.
III. Sanat eserleri ortaya koymuşlardır.
Nüfus ve yerleşmeyi etkileyen en önemli doğal etkenlerin başında iklim gelmektedir.
Truva bölgesi ile ilgili yapılan çalışmalarda Kumtepe yeri üzerinde insan yerleşiminin ilk izleri bulundu. Bu izler bize M.Ö. 4800 tarihinde burada bir köy yerleşimi olduğunu gösteriyor. Köyün sakinleri tarım yapıyor; meyve ağacı yetiştiriyor, balık avlıyor ve keramik üretiyorlardı. Dahası o zaman bakırı biliyorlardı. M.Ö. 4. bin yılının sonuna doğru yeni göçler geldi. Onlar da kurşun ve tunç kullanıyorlardı. Ayrıca sadece eti için değil yününden de yararlandıkları koyun beslemeyi geliştirmişlerdi.
Ülkemizde yerleşmelerin dağılışını etkileyen faktörlerden biri ulaşım imkânlarıdır. Ulaşım, yerleşmelerde ticaretin gelişmesini, ticaretin gelişmesi de yerleşmenin gelişerek büyümesini sağlar.
Nüfus piramitleri ülkelerin gelişmişliğini gösterir.