7. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 4. Ünite : Bilim, Teknoloji ve Toplum - Her Yenilik Geleceğimize Bir Katkıdır - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Rönesans ve Reform hareketleri sonrasında XVII ve XVIII. yüzyıllarda Avrupa’da yeni bir dönem başladı.
Bu dönemin özellikleriyle ilgili olarak;
I. Gözlem ve deney önem kazandı.
II. Dine dayalı düşünce ön plana çıktı.
III. Doğa bilimleri hızlı bir gelişme gösterdi.
Avrupa’da 15. yy dan itibaren düşünce özgürlüğü ve bilimsel gelişmeler hızlanmıştır.
İngiliz filozof, bilim adamı, hukukçu, Francis Bacon (1561-1626), bilimsel araştırmaların deney ve gözlem yoluyla yapılmasını savunmuştur.
“Düşünce özgürlüğü en önemli özgürlüktür. İnsanı araştırmaya, düşünmeye yönlendiren özellikler ancak özgür bir ortamda işlerlik kazanır ve gelişir. Özgür olmayan bir ortam insanların kuşku ve korku içerisinde olmasına sebep olur.”
Orta Çağ Avrupası’nda kitap ve kitap basımı kilisenin elinde olduğu için eğitim ve kültürlenme de kilisenin tekelindedir. Matbaanın icadıyla, bilgi bir tekel olmaktan çıkıp bütün sosyal sınıflara açık hâle gelir. Özellikle üniversiteler bundan geniş çaplı olarak yararlanır; zamanla değişik alanlarda kitaplar basılır, kütüphaneler açılır.
I. Kâğıt
II. Pusula
III. Matbaa
IV. Teleskop
Anayasamızın 27. maddesinde: “Herkes bilim ve sanatı serbestçe öğrenme ve öğretme, açıklama, yayma ve bu alanlarda her türlü araştırma hakkına sahiptir.” ifadesi yer almıştır.
1867’de Polonya’da doğdu. Üniversite eğitimine para bulamayan Marie önce çalışarak kız kardeşinin Paris’te tıp okumasını sağladı. Kız kardeşi mezun olduktan sonra Paris’e onun yanına giderek üniversite eğitimini tamamladı. Polonya’daki Krakow Üniversitesinde doktora yapmak istedi ama kadın olduğu için reddedildi. Fakat o yılmayarak çalışmalarına devam etti. Radyoloji bilimini kurarak iki kez Nobel Bilim Ödülü’nü alma başarısını gösterdi. Bu ödülü kazanan ilk ve tek kadın bilim insanıdır.