7. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 4. Ünite : Bilim, Teknoloji ve Toplum - Kil Tabletlerden Akıllı Tabletlere - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Buluşlar insanoğlunun hayatının her alanını etkilemiştir.
Günümüzde kullandığımız alfabe MÖ 1300 yıllarında Fenikeliler tarafından icat edildi. Fenike alfabesi 22 sessiz harften oluşuyordu. Yunanlılar MÖ 800’lerde bu alfabedeki bazı sessizleri sesli harflerle değiştirerek kendi alfabelerini meydana getirdiler. MÖ 400 yıllarında Romalılar Yunan alfabesinden esinlenerek 19 harfli bir alfabe oluşturdular. Bu alfabeye daha sonra 7 harf daha eklenerek Latin alfabesi oluştu.
Sümerlere ait ilk yazılı kil tablet örneklerine Uruk kentinde rastlanmıştır. Tapınağın muhasebe kayıtlarının tutulmuş olduğu bu kil tabletlerde tahıl çuvalları ve büyükbaş hayvan listelerine ait kayıtlar yer almaktadır. Bu kayıtlar ilk yazı örnekleridir. Tabletlerde hesaplar, tarihler, malın cinsi gibi bilgiler ile ziraat ve ticaret kayıtları yer almaktadır.
Verilenlere bakıldığında;
I. Ürünlerin kaydedilmesinde yazının kullanıldığına
II. Bilimsel çalışmalar yapıldığına
III. Yazının kullanılmasında ekonomik unsurların etkili olduğuna
Yazının icadı, tarihî devirlerin başlangıcı kabul edilir. İnsanoğlu yazı sayesinde birikimlerini, nesilden nesile sağlıklı bir şekilde aktararak yazının günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır. Zamanla yönetim alanında da kullanılan yazı; antlaşmalar, yazışmalar, yasalar, yıllıklar, savaş hikâyeleri biçiminde gelişmiştir.
İnsanlığın en büyük buluşlarından birisi de yazıdır. Arkeologlar tarihte ilk yazı örneklerinin Mezopotamya, Mısır ve Çin’de bulunduğunu belirtmektedirler.
• Mısırlıların yazı aracı olarak papirüs ve fırça gibi araçlar kullanması
• Bergama’da parşömenlerin birleştirilerek kitap hâline getirilmesi
• Çin’de parşömenden daha ucuza mâl olan tekstilden yapılan kâğıdın üretilmesi
İcatlar insanoğlunun ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde olmuştur. İcatlar birbiriyle ilgili diğer alanları da etkileyerek günümüze kadar gelmiştir.
Tarihte bilinen ilk kitap örnekleridir. Bunlar kil hamurunun üzerine çiviye benzer kamışlarla yazı yazıldıktan sonra bunların güneşte veya fırında kurutulması ile yapılırdı. Bunların hazırlanmasının uzun süre alması ve ağırlığı nedeniyle kullanımı zordu.
Eski Mısırlılar kâğıt yapımında papirüs ağacından yararlandılar. Eski Mısırlılar tarafından elde edilen papirüs yaprakları. Roma İmparatorluğu’nun son dönemlerine kadar kullanılmış, o dönemden başlayarak yerini, daha ucuz olan parşömen almıştır.
Buna göre papirüsle ilgili;
I. Değişik uygarlıklarca kullanıldığına
II. Doğal ham madde olduğuna
III. Bilimsel gelişmeleri artırdığına