7. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 4. Ünite : Bilim, Teknoloji ve Toplum - Kil Tabletlerden Akıllı Tabletlere - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Sümerler yazı malzemesi olarak yaşadıkları yerde bulunması çok kolay olan kili kullanırken Mısırlılar Nil nehri kıyısında yetişen papirüs bitkisini kullanmışlardır. Mısırdan papirüs alamayan Bergamalılar ise kendi yetiştirdikleri hayvanların derisinden parşömen kağıdı yapmışlardır.
İnsanlığın en büyük buluşlarından birisi de yazıdır. Tarihi devirler, insanların yazıyı icadıyla başlamıştır.
Asur Kralı Asurbanıpal (MÖ 668-627) değerli sayılabilecek her kitabın ve belgenin bir kopyasını istemiş ve yazıcılarına dünyanın tüm bilgilerini bir yerde toplamak üzere imparatorluğun çeşitli yerlerine göndermişti. Sarayının kütüphanesinde 26.000’den fazla tablet ve parşömenler bulunmaktaydı, oluşturulan Ninova Kütüphanesindeki kitaplar çoğunlukla kil tabletlere, çivi yazısıyla yazılıydı. Elde edilen bulguların yaklaşık 20.000’den fazlası günümüzde British Museum’da sergilenmektedir.
İlk Çağ’da Mezopotamya’daki dini inanışlara göre her şey tanrıların malıydı. Tanrılar için çalışan insanlar, ürettiklerini mabetlerde birleştirirdi. Herkes elde ettiği ürünü, tanrının evine yani mabede teslim etmek zorundaydı. Rahipler, vatandaşların teslim ettiği ürünü tabletlere resmederdi. Bunun sonucunda Sümerler, mabet ekonomisinin zorunluluğu ile çivi yazısını icat etti.
Mısırlılar resimleri simgeleştirerek yeni bir yazı türünü kullanmaya başlamışlardır. Resim yazısı olarak da bilinen bu yazı 700’den fazla işaretten oluşmaktadır.
İnsanlar ilk zamanlarda yazı yazmak için kil tablet, taş, ağaç, deri gibi yaşadıkları bölgelerde kolayca elde edebildikleri malzemeler kullanmışlardır. Daha sonraki dönemlerde kağıdın ve matbaanın bulunması bu alanda bir dönüm noktası olmuştur. Günümüzde ise tabletler, akıllı telefonlar ve e-kitap okuyucular hayatımıza girmiştir. Her türlü yüzeye yazdığınız yazıyı algılayan akıllı kalemler gibi bu alanda çok farklı fonksiyonlara sahip araç gereçler kullanılmaya başlanmıştır.
Sümerlerin bulduğu çivi yazısı Akad, Babil ve Asur gibi Mezopotamya medeniyetleri ile Hitit ve Urartu gibi Anadolu medeniyetleri tarafından geliştirilmiştir.