7. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 5. Ünite : Üretim, Dağıtım ve Tüketim - İşinin Ehli İnsan Yetiştirmek - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Enderun Mektebi I. Murad Devri’nde Edirne Sarayında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Topkapı Sarayı’na aldı. Devşirme çocuklarının en seçkinlerinin eğitildiği Enderun Mektebi’nde Osmanlı devlet sisteminin üst düzey yöneticileri yetiştirilirdi. Sarayda yetişen bu devlet adamlarının hanedana ve padişaha sadakati esastı.
Osmanlı Devleti’nin eğitim ve öğretim kurumlarından olan medreselerde çok çeşitli dersler okutulurdu. XVII. yüzyıldan itibaren medreselerde fen ve matematik dersleri verilmemeye başlanmış, bu nedenle medrese eğitimi bozulmuştur.
• Osmanlı’nın ilk medreselerinde gramer, mantık, fıkıh, hadis ve tefsir gibi dersler okutuluyordu.
• Fatih Sultan Mehmet’in kurduğu Sahn-ı Seman medreselerinde astronominin bir dalı olan kozmografya ve hesap dersleri eklendi.
• Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde kurulan Süleymaniye medreselerinde tıp, doğa bilimleri ve matematik dersleri eklendi.
Fâtih Sultan Mehmet İstanbul’un fethinden sonra bugünkü Fatih külliyesinin bulunduğu yerdeki eski yapıları yıktırıp dümdüz hâle getirmişti. Arapçada bu türlü düzlüklere ve geniş sahalara “Sahn” dendiği için bu medreselere “Sahn Medreseleri” adı verildi. Fatih burada bir de külliye yaptırdı. Bu külliye cami, hastane, akıl hastanesi, han, ilkokul ve kütüphaneden meydana gelmektedir. Fâtih bu sekiz medreseye ilaveten “Sahn” medreselerinde okuyacak öğrenciyi hazırlamaya yönelik Tetimme denilen “Sahn” dışarısına sekiz medrese daha yaptırmıştır.
Osmanlı Devleti’nde “pabucu dama atılmak” deyimi esnaf için dürüstlüğü ifade eden bir sözdür.
Enderun Mektebi, İstanbul’da Topkapı Sarayı’nın içinde eğitim veren bir okuldu. Müzik, cilt sanatı, mimari, güreş, ok atma, kuyumculuk, ilaç yapımı verilen dersler arasında yer alırdı. Enderun Mektebi’nden mezun olanlar sadrazam, kaptan-ı deryâ, yeniçeri ağası, sancak beyliği gibi üst düzey görevlere gelirdi. Ayrıca önemli şair, ressam, mimar, tarihçi ve müzisyenler de Enderun Mektebi’nde yetişmiştir.
Ahilik teşkilatında, meslek sahibi olmak isteyenler önce çırak olarak işe başlarlar ve işin inceliklerini öğrenirlerdi. Ustasının yanında zamanla yetişen çırak, ustasının izniyle kalfa olurdu. Ustalığa geçen kişilerin güven, doğruluk, dürüstlük, cömertlik, kardeşlik ve yardımseverlik gibi değerlere uyma zorunlulukları vardı.
Geleceğin önemli mesleklerinden birisi de yazılım mühendisliğidir. Yazılım mühendisliği bankacılık, otomotiv, telekomünikasyon gibi sektörlerde kullanılan bilgisayar sistemlerinin yazılım kodlarının hazırlanması ve bu sistemlerin uygulanmasını sağlayan bir alandır.
Buna göre yazılım mühendisi olmak isteyen bir kişi;
I. Analitik düşünme becerisine sahip olma
II. Teknolojik gelişmeleri takip etme
III. Biyoloji alanında uzman olma
Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde Ziraat Mektepleri, Posta ve Telgraf Mektebi, Ticaret Mektebi, Baytar Mektebi, Sanayi-i Nefise (Güzel Sanatlar) Mektebi, Orman Mektebi gibi okullar açılmıştır.