7. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 5. Ünite : Üretim, Dağıtım ve Tüketim - Ünite Tekrar Testleri - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Görselde verilen bilgilere göre Sanayi İnkılabı ile ilgili;
I. Zor işler daha kolay yapılmaya başlanmıştır.
II. Demir madeninin günlük hayattaki önemi artmıştır.
III. Enerji kaynaklarına ve demir gibi ham maddeye olan ihtiyaç artmıştır.
IV. Sanayisi gelişmiş olan devletler arasında rekabetin artmasını neden olmuştur.
Üretim teknolojisindeki gelişmelerin insan hayatına olumsuz etkileri de olmuştur. Sanayinin geliştiği yerlerde hızlı nüfus artışlarına bağlı olarak çarpık kentleşme ve trafik sorununu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca sanayi tesisleri arttıkça ormanlar ve tarım arazileri azalmıştır, hava, toprak ve sular kirlenmiştir.
Sosyal bir müessesenin adı olan Vakıf, kişinin, sâhip olduğu bir malı, diğer insanların faydalanmaları maksadıyla ve Allah'ın rızasını gözeterek ebediyen tahsis etmesidir. Bu şekilde tahsis edilen bir mülk, alınıp satılamaz; bir başkasına devredilemez; tekrar kişilerin mülkü hâline getirilemez; faydalananlar bulunduğu ve vakıf hukukunca çerçevesi çizilen şartlara uymazlık etmediği sürece, tahsis edildiği taraftan başka bir tarafa yönlendirilemez.
Osmanlı Devleti’nde köylü toprağını işler, vergisini tımarlı sipahiye verirdi. XVII. yüzyılda bu sistemin bozulmasıyla köylüler, toprağı bırakarak şehirlere gelmişler, herhangi bir devlet hizmetine girmişlerdir. Boş kalan araziler, nüfuzlu ve varlıklı kişilerin elinde toplanmaya başlamıştır.
19. yüzyılda başta İngiltere olmak üzere sanayileşen devletlerde çok büyük fabrikalar açıldı. Ancak fabrikalarda çalışacak insan ihtiyacı şehirlerden karşılanamayınca köyden kente büyük göçler yaşandı. Kentler gittikçe büyüdü. Kent yaşamının cazibesi, tarıma olan ilginin azalması ve tarımda makineleşme sonucu insan gücüne duyulan ihtiyacın azalması ile köyden kente göç hızlandı. Bu durum kentlerde plansız yapılaşmaya neden oldu. Sanayide en hızlı gelişme tekstilde oldu. Dokuma tezgâhları çok gelişti. Üretim arttı, insanlar birçok ihtiyacını daha ucuza karşılamaya başladı. Bunun olumsuz etkileri de oldu. Örneğin, çok çalışıp az kazanan işçi sınıfı doğdu. Çocuklar ağır işlerde çalıştırılıp hakları ihlal edildi. Bunun sonucunda işçinin haklarını patrona karşı savunan sendikalar doğdu.
Lösev, lösemi hastası çocukların ihtiyaçlarını karşılayan bir vakıftır.