7. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 5. Ünite : Üretim, Dağıtım ve Tüketim - Ünite Tekrar Testleri - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Lonca, devlet ile esnaf arasındaki ilişkiyi sağlamış, devletin belirlediği vergilerin toplanmasında, fiyatların kontrol edilmesinde, haksız rekabetin önlenmesinde, tüketici haklarının korunmasında, gerektiğinde üyelerine kredi verilmesinde, meslek eğitiminde üzerine düşen görevleri yapmıştır. Lonca teşkilatında mesleklerinin gereğini yerine getirmeyenler Ahilikte olduğu gibi yolsuz ilan edilmiş, suçun niteliğine göre cezalandırılmışlardır.
Rusya’nın Soçi kentinde 70 ülkeden 3 bin 600 katılımcıyı ağırlayan Nükleer teknolojiler fuarı ATOMEXPO yapıldı. Türkiye’de yapılan Akkuyu Nükleer Santralinde görev alacak teknik personel ihtiyacının karşılanması amacıyla Rusya’ya gönderilen öğrencilerden 35’inin geçen yıl, 53’ünün de bu yıl mezun olduğu belirtildi. Gelecek yıl yüksek lisans olmak üzere 25 öğrenci daha gönderileceği açıklandı.
Ayrıca yetkililerin yaptıkları açıklamada Türk üniversiteleri ile Rus üniversitelerinin iş birliği yapacaklarına dikkat çekilerek Türkiye’de nükleer santral operatörlüğü eğitimi olmadığı için Rus üniversitelerinin verdiği nükleer santral operatörlüğü eğitiminin Türkiye’de nükleer alanda teknik lise kurulmasına yönelik Milli Eğitim Bakanlığı çalışmalar başlatıldığını ve lisenin önümüzdeki eğitim-öğretim yılına yetiştirilmeye çalışıldığını belirttiler.
(Genel Ağ’dan düzenlenerek alınmıştır.)
Bir sivil toplum kuruluşu olan ÇEKÜL Vakfı yıllar öncesine dayalı bilgi birikimiyle, Mimar Sinan’ın mirasına saygıyı egemen kılmak için 1998’de başlattığı “Sinan’a Saygı Projesi” kapsamında gezi, yarışma, atölye çalışmaları, gezi haritaları, yayın vs. gibi bir dizi etkinlik ve çalışma gerçekleştirerek, yurt genelinde Sinan’ın eserlerine karşı farkındalık kazandırmaya çalışmıştır.
Ahilik ilkeleri: “Helal kazanç için çalışmak, ilim sahibi olmak, edepli olmak, güzel ahlak sahibi olmak, namazı vaktinde kılmak, haramlardan kaçınmak, yalan söylememek, kusurları örten olmak, iyi arkadaş seçmek, alışveriş adabına uymak, bir meslek sahibi olmak...”
(Mehmet Şeker, Türk-İslam Medeniyetinde Ahilik ve Fütüvvet- Namelerin Yeri)
Vakıflar bir insanın doğumundan ölümüne kadar etkili olan ve ihtiyaç sahiplerinin dinine ve ırkına bakılmaksızın bütün gereksinimlerini karşılayan sosyal yardımlaşma müesseseleridir. Türkiye Selçukluları Dönemi’nde Kayseri, Sivas, Konya, Çankırı, Divriği, Amasya, Kastamonu ve Tokat’a hastaneler yapılmış ve hastaların tedavilerinin yapılması için vakıflar kurulmuştur. Vakıf eserlerinin çoğalması Anadolu’nun bayındır hâle gelmesine katkı yapmıştır.
Günümüzde örgün eğitimin yanı sıra yaygın eğitim yolu ile de halkımıza mesleki eğitim kazandırılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca ev hanımlarına belediyelerimiz de meslek edindirme kursları açarak mesleki eğitime katkı sağlamaktadır.
Ahiler her biri bir meslek dalında yamak-çırak-kalfa-usta- pir hiyerarşisi içinde çalışır, çalışırken de uygulamalı eğitim alırlardı. Bir meslek dalında en üst düzeye çıkmak isteyen yamak çeşitli aşamalardan geçer ve mesleğin gereklerini öğrenerek eğitilirdi. Eğitimini başarıyla tamamlayanlar yapılan törenlerle bir üst sınıfa çıkardı.
Buna göre Ahilik ile ilgili;
I. Sosyal ve ekonomik özellik gösterdiği
II. Yaparak öğrenme yönteminin benimsendiği
III. Mesleki eğitim veren bir teşkilat olduğu
Tütün, alkol ve madde gibi bağımlılıklar ile gençlere ve topluma zarar veren kumar, Genel Ağ ve teknoloji bağımlılığı gibi alışkanlıklarla mücadele etmek amacıyla kurulmuştur.
Sivil toplum kuruluşlarının amaçları:
• Doğal afetlerde halka en kısa zamanda ulaşarak gerekli yardımı sağlamak
• Kamuoyu oluşturma yoluyla bireylerin taleplerinin dikkate alınmasına yardımcı olmak
• Küresel ısınma gibi tüm dünyayı etkileyen konularda sorunlara çözüm aramak
Ahilik milli bir kuruluş olarak XII. yüzyılda ortaya çıkmış, Lonca Teşkilatına dönüşerek XX. yüzyıla kadar varlığını sürdürmüştür. Ahi birliklerinin meslek dallarına göre bir teşkilatlanma yapısı vardır. Her şehirdeki değişik meslek grupları (saraç, debbağ, terzi, kuyumcu vb.) ayrı birlikler oluşturmuştur. Her esnaf kolunun kendine mahsus gelenekleri ve her mesleğin manevi piri vardır. Ahilik ve Lonca Teşkilatı Tanzimat’ın ilanı ve yabancı devletlerle yapılan ticari anlaşmalar neticesinde gücünü kaybederek zamanla sona ermiştir. Tanzimat’tan sonra genel eğitimle mesleki eğitim bir arada düşünülmeye başlanmış ve bu yönde okullar açılmıştır.