7. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 5. Ünite : Üretim, Dağıtım ve Tüketim - Ünite Tekrar Testleri - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Akıllı tarım, tarımsal verimliliği artırmak için toprak ve ürün yönetimini, kaynakların daha ekonomik kullanımı ile çevreye verilen zararın en aza indirilmesini sağlayan tekniktir. Akıllı tarımın hedefleri arasında gübre ve ilaç gibi kimyasal giderlerinin azaltılması; yüksek miktarda ve kaliteli ürün sağlanması; işletme ve yetiştiricilik kararları için daha etkin bir bilgi akışının sağlanması ve tarımda kayıt düzeninin oluşturulması yer alır.
Hibrit tohum, aynı cins bitkilerin farklı çeşitlerinin çaprazlaması olarak elde edilen tohumlara denilmektedir. Diğer bir adı da melez tohum olan bu tohumların yapım amacı daha verimli, daha kaliteli ve daha sağlıklı ürünler elde etmektir. Böylece ürünler sağlıklı ve istenen kalitede olurlar. Aynı zamanda daha leziz olurken, raf ömrünün de daha uzun olmasına ve ürünün hemen bozulmamasına katkı sağlar.
Yukarıdaki görselde Türkiye Kızılay Derneğinin yapmış olduğu bazı çalışmalar verilmiştir.
Buna göre Kızılay ile ilgili;
I. Sağlık alanında önemli çalışmalar yapmıştır.
II. Uluslararası diplomatik ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamıştır.
III. Ulusal ve uluslararası alanda hizmet veren bir yardımlaşma kurumudur.
IV. İhtiyaç durumunda pek çok insanın temel ihtiyacını giderecek kapasiteye sahip bir kuruluştur.
Teknolojinin gelişmesi ile e-ticaret kavramı ortaya çıkmıştır. E-ticaretin en büyük avantajı zamandan ve mekândan bağımsız olarak dünyanın herhangi bir yerinde ve herhangi bir saatinde müşterilere alışveriş imkânı sunabilmesidir. E-ticarette müşteriler farklı firmaların web siteleri ve farklı ürünler arasında hızlıca fiyat araştırması yapabilir, kısa sürede çok sayıda ürün çeşidini görebilir. Genel Ağ üzerinden uçak, tren veya otel odası rezervasyonu, çevrimiçi bilet alımı gibi işlemler kolayca gerçekleştirilebilir.
Görselde verilen bilgilerden hareketle toprağın kullanımı ve önemiyle ilgili;
I. Toprağın mülkiyeti genel olarak devlete ait olmuştur.
II. Farklı uygarlıklarda birbirine benzer uygulamalar görülmüştür.
III. Toprak devletlerin ekonomik, askerî ve yönetim ile ilgili politikalarını etkilemiştir.
IV. Devletler giderlerini topraktan elde edilen gelirlerle karşılamaya çalışmışlardır.
Gelecekte seçeceğiniz meslek ya da üniversitede eğitim göreceğiniz alan için mezun olacağınız ortaöğretim kurumunun belirleyici bir rolü vardır. Bu kurumlardan birisi de Anadolu Güzel Sanatlar Liseleridir. Bu okullara yetenek sınavı ile öğrenci alınmaktadır.
Türk İslam devletlerindeki en önemli kurumlardan birisi de medreselerdi. Medreselerde dinî ilimlerin yanında edebiyat, hukuk, tıp, matematik, felsefe, mantık, coğrafya, astronomi, mimari gibi dersler de okutulurdu. Medreseler, hukukçu, müftü, müderris, doktor, mühendis, matematikçi yetiştiren kurumlardı. Medreselerde, alanında uzman “müderris” adı verilen hocalar ders verirdi. Müderrislerin yanında “muid” denilen asistanlar bulunurdu. “Sıbyan” adı verilen mahalle mekteplerinden mezun olanlar, medreselerde orta ve üst düzeylerde eğitim alabilirdi. Medrese öğrencilerinin ihtiyaç ve giderlerinin çoğu, vakıflar aracılığıyla karşılanırdı.
Buna göre medreselerle ilgili;
I. Önemli eğitim kurumlandır.
II. Bilimsel çalışmalar yapılan yerlerdir.
III. Toplumun ihtiyacı olan bazı meslek çalışanları buralarda yetiştirilmiştir.
IV. Sadece Müslüman halkın çocuklarının eğitim alabildiği kurumlardır.
Yapay zeka teknolojilerinin hayatın her alanına girmesi ile birlikte, bu alanda çalışacak insanlara duyulan ihtiyaç günden güne artmaktadır. Savunma sanayinden sağlık alanına kadar yapay zekanın kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Yapay zeka teknolojileri ile çeşitli mesleklerde çalışan sayısında daralmaya gidilirken bu alanda yeni mesleklere ihtiyaç artmaktadır.
Yapay Zeka alanında meslek edinmek isteyen bireylerde ileri görüşlü olmak, teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek ve bu gelişmelere ayak uydurabilmek, temel mühendislik becerilerine sahip olmak, mühendislik eğitimi almış olmak, kodlama yapabilmek, dikkat seviyesi yüksek olmak, inovatif düşünebilmek, gerektiğinde proje bazlı olarak çalışabilmek, programlama ve sistem analizi yapabilmek gibi kabiliyetler de aranmaktadır.
Buna göre yapay zekâ uzmanı olmak isteyenler ile ilgili;
I. Sosyal medyayı takip etmeli
II. Yeni teknolojilere ilgi duymalı
III. Karmaşık problemlerle uğraşmaktan zevk almalı
IV. Üniversite de bilgisayar mühendisliği bölümünde eğitim almalı
E-ticarete Genel ağ üzerinden gerçek ya da sanal ürünleri satın alma işlemidir.
Örneğin bir giysi almak istiyoruz. Evimizde istediğimiz herhangi bir saatte beğendiğimiz giysi modellerini Genel ağdaki, güvenli sitelerde sanal mağazalarda model ve fiyatları karşılaştırabilir ve kendimize en uygun ürüne en kısa sürede elektronik ortamda ulaşıp satın alabiliriz.