7. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 6. Ünite : Etkin Vatandaşlık - Demokrasi Serüveni - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
1789’da Fransız İhtilali ile Fransa’da mutlak monarşi yıkılmış yerine cumhuriyet yönetimi kurulmuştur.
Demokrasilerde yönetme yetkisi millete aittir. Millet seçimler sayesinde bu yetkisini kullanır. Seçilen cumhurbaşkanı ve milletvekilleri aracılığıyla milletin iradesi devlet yönetimine yansır.
Eski Yunan’da merkezî bir devlet yoktu. Birbirinden bağımsız site adı verilen kent devletleri vardı. Bu sitelerde halk agora adı verilen meydanda toplanıp bir meclis oluşturuyordu. Yasaları kabul eden, savaşa, barışa ve vergi toplanmasına karar veren organ bu meclisti. Meclise sadece şehrin mahallelerinden seçilen hür erkek yurttaşlar katılabiliyordu.
İnsanlar geçmişten günümüze farklı yönetim şekilleri uygulamış ve en sonunda demokraside karar kılmışlardır. Günümüz dünyasında demokrasi hem bir yaşam biçimi hem de bir yönetim şekli olarak benimsenmektedir. Çünkü insanlar demokrasi sayesinde ...................................
Magna Carta ile Kilise din görevlilerinin atanmasında özgürlük kazanırken, krallar soyluların izni olmadan fazla vergi alamayacak, özgür insanlara karşı yasa dışı cezalar uygulanamayacak, kralda bu kararlara uyacaktı. Şayet kral kanunların dışına çıkarsa soylular onu tahttan indirip yeni kralı seçebileceklerdi.
Buna göre Magna Carta ile;
I. Demokratikleşme sürecinin tamamlandığı
II. Kralın yetkilerinin sınırlandığı
III. Hukuk anlayışının geliştiği
Meclis bir kararı almakta zorlanır ve kendi içinde uyuşmazlığa düşerse bu yetkiyi halka verir. Halk oylaması (Referandum) yapılarak karar alınır.
Demokratik devletlerde aynı fikirlere sahip olan insanlar bir araya gelerek siyasi partiler kurarlar. Böylece birden çok siyasi parti sayesinde farklı siyasi düşünceler kendilerini ifade etme imkanı bulmuş olurlar.
Demokrasinin temel ilkelerini uygulayan ve koruyan devletler “demokratik devlet” olarak nitelendirilir.
Demokrasilerde vatandaşlar yöneticilerin kararlarında etkili olmak ve topluma fayda sağlamak amacıyla dernek ve vakıflar gibi sivil toplum kuruluşları kurarlar. Bu sayede ülke yönetiminde aktif olarak rol alırlar.