7. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 7. Ünite : Küresel Bağlantılar - İnsanları Nasıl Tanıyoruz - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Ön yargı cümleleri; bir durum, nesne veya olay hakkında, kişisel izlenimlerden hareketle durum, olay veya konu gerçekleşmeden söylenen olumlu ya da olumsuz yargı içeren cümlelerdir.
Bir insan; hangi dinden, milletten, renkten, coğrafyadan, dilden, düşünceden ve anlayıştan olursa olsun öncelikle insan olduğunun algılanması gerekir. Her birey, saygıya değer bir varlıktır.
İnsan doğarken hangi aileye ait olacağını, hangi coğrafyada dünyaya geleceğini ya da hangi dine inanacağını kendisi seçememektedir. Kişinin ailesi hangi özelliklere sahipse genellikle insan da ailesinin özelliklerini benimsemekte ve bu sebeple de inancını, yaşadığı yeri, kültürünü ailesinden öğrenmektedir. Dünyadaki insanlar bu sebeple hep farklı özelikler ile yaşamlarına devam etmektedir. Önemli olan bu farklılıklara saygı duymak ve herkesi kendi özellikleri ile kabul etmektir.
Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansına göre İslamofobi, 11 Eylül 2001 tarihinde meydana gelen olaylar sonrasında terör ile mücadele kapsamında aralarında Müslümanların, göçmenlerin, sığınmacıların ve kimi azınlıkların da bulunduğu gruplara ve kişilere karşı oluşmuştur. Bu gruplar eğitim, istihdam, barınma ve kamu alanlarına erişim, toplumsal katılım ve hareket serbestliği gibi bazı alanlarda ırkçı ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar. Bu çerçevede İslamofobi İslam dünyasına mensup olan bireylerin maruz kaldıkları ayrımcı muameleye verilen genel isimdir.
Parçaya göre;
I. Müslümanlara karşı ön yargıların olduğu
II. İnançlarından dolayı insanların baskıya uğradıkları
III. İslamofobinin ayrımcılığa neden olduğu
Kalıp yargı insanları özelliklerine göre sınıflandırma eğiliminin neden olduğu bir algılama ve davranış biçimidir. Araştırmalara göre kalıplaşmış tutumların değişebilmesi zordur.
Yediğimiz yemek, giydiğimiz kıyafet, tuttuğumuz takım, oturduğumuz mahalle, saç şeklimiz, dinlediğimiz müzikler ve daha pek çok şeyi kendi tercihlerimiz belirler. İnsanlar bu tercihlerimize göre bizleri değerlendirir. Kalıp yargı bu şekilde oluşur.
Buna göre kalıp yargıların oluşmasında;
I. Kişisel özellikler
II. Siyasi yapı
III. Eğitim seviyesi
1930’lu yıllarda Afrika kökenli insanlar için oluşturulmuş olan olumsuz kalıp yargılar, 1960’lardan sonra gerek sanatsal etkinlikler gerek spor etkinlikleri gerekse bu insanlarla daha fazla etkileşime yol açan ortamlar sayesinde değişmiştir.