7. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 7. Ünite : Küresel Bağlantılar - Ünite Tekrar Testleri - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Ön yargı; bir olay, kişi veya bir durum hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan oluşturulan tutumlardır. Söz konusu tutum, olumlu veya olumsuz olabilmektedir. Ön yargılar ebeveynlerden ve çeşitli akran gruplardan alınabilir. Ön yargılar daha çok olumsuz duygularla ilişkilidir.
Sosyal dışlama; bireylerin, grupların ya da toplulukların toplumla sosyal bağlar kurmaktan yoksun bırakılması sürecini ifade eder.
Ön yargı, bir kimse veya bir şeyle ilgili olarak belirli olay ve görüntülere dayanarak önceden edinilmiş olumlu veya olumsuz yargılardır. Ön yargı ve kalıp yargı birbirinden farklı ama birbirini tamamlayan iki kavramdır.
Tarihi Büyük İpek Yolu’nun Güney Kafkasya ülkelerinden geçerek Avrupa’yı Asya’ya bağlayan en kısa yol alan TRACECA, 1998 tarihinde 12 ülkenin devlet ve hükümet başkanları tarafından ‘Avrupa-Kafkasya- Asya Ulaşım Koridorunun Geliştirilmesi İçin Çok Taraflı Temel Uluslararası Ulaştırma Anlaşması’nın (MLA) imzalanması ile hayata geçirildi. Anlaşma, taraf ülkeler arasında ekonomik ilişkiler, ticaret ve iletişimi geliştirmek amacıyla uluslararası taşımacılığı kolaylaştırmak için taşımacılık politikalarının ve taşımacılık alanındaki yasal çerçeve ve işlemlerin uyumlaştırılmasını hedefliyor.
Dünya nüfusunun hızlı bir şekilde artması ve gelişen teknolojiyle beraber sanayileşme potansiyelinin artması daha fazla enerji kullanımını ortaya çıkarmıştır. Ülkeler enerji kullanımı olarak kömür, petrol gibi fosil yakıtlar tercih etmektedirler. Ülkelerin fosil yakıtları bolca tüketilmesinin sonucu olarak atmosfere salınan gazlarda artış yaşanmış, çevre kirliliğinin yanı sıra oluşan sera etkisiyle küresel ısınma ve iklim değişiklikleri yaşanır hâle gelmiştir.
Uzmanlara göre kalıp yargılar iki doğrultuda gelişmektedir:
Genelleştirme Eğilimi: Kendisini tanıdığımız bir veya birkaç kişinin özelliklerini onunla aynı kategoride bulunan bütün diğer kişilere yaymadır.
Özelleştirme Eğilimi: Bir ülke, grup veya durumla ilgili sahip olduğumuz bir kanıyı bu durumda olan herkese uygulamamızdır.
• Kadınların erkeklerden iki kat daha fazla ev işi yapması
• Erkeklerin kadınlardan yüzde yirmi daha fazla kazanması
• Önemli kararların çoğunun erkekler tarafından alınması
Birleşmiş Milletler Teşkilatında ana yargı organı olarak çalışan Uluslararası Adalet Divanının yetki alanı, bir uluslararası uyuşmazlıkta taraf olan ülkelerin kendisine getirdikleri davaları, BM Antlaşması’nın ilgili maddelerini ve yürürlükteki uluslararası antlaşmaların ilgili hükümlerini dikkate alarak çözüme kavuşturmaktır.