5. Sınıf: Fen Bilimleri - 7. Ünite: Elektrik Devre Elemanları - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Bilgi: Yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19), ilk olarak 13 Ocak2020 tarihinde Çin’in Wuhan eyaletinde yüksek ateş ve nefes darlığı He tanımlanan yeni bir viral solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın damlacık ve temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Oluşturduğu küresel salgın durumundan ötürü pandemi olarak tanımlanmaktadır.
Yeni koronavirüs hem hayvanları, hem de insanları etkileyebilen koronavirüs ailesinin bir türüdür. Koronavirüsler, elektron mikroskobuyla bakıldığında yuvarlak ve üzerinde çıkıntıları olan bir taça benzetildiği için, Latince’de “taç” anlamına gelen “korona" kelimesiyle adlandırılmışlardır. Bir grup bilim insanı elektron mikroskobu ile Covid-19 virüsü bulaşmış bir hastanın akciğer dokusunu incelemeye almıştır.
Aynı doku elektron mikroskobunun ampulüne enerji sağlayan pil sayısı değiştirilerek tekrar tekrar gözlenmiş ve dokuda gözlenebilen virüs sayıları aşağıdaki tabloya kaydedilmiştir.
Buna göre verilen tablo değerlendirildiğinde;
I. Mikroskopta kullanılan pil sayısı bağımsız değişkendir.
II. Gözlenebilen virüs sayısı bağımlı değişkendir.
III. Mikroskopla kullanılan ampul sayısı kontrol değişkenidir.
Fen bilimleri dersinde öğretmen öğrencilerinden aşağıda belirtilen özelliklerde dört elektrik devresi şemasını çizmelerini istemiştir.
1. Elektrik Devresi: 1 lamba, 2 pil, açık anahtar, bağlantı kablosu
2. Elektrik Devresi: 2 lamba, 2 pil, kapalı anahtar, bağlantı kablosu
3. Elektrik Devresi: 4 lamba, 3 pil, açık anahtar, bağlantı kablosu
4. Elektrik Devresi: 1 pil, 1 lamba, açık anahtar, bağlantı kablosu
Tahtaya devreleri çizmesi için öğretmen dört öğrenci görevlendirmiştir. Tahtaya çizilen devreleri kontrol eden öğretmen bir devrenin hatalı çizildiğini belirtmiştir.
Bilgi: Bakır iletken bant saf bakırdan üretilmiş ince iletken bir banttır. İletken olduğu için tıpkı , kablo gibi kullanılabilir, lehim yapılarak çeşitli sensörler oluşturulabilir. Bandın arka kısmında iletken bir yapıştırıcı bulunur. Böylelikle bandın her iki tarafında da iletken olması sağlanır. |
Bir elektrikçi aşağıda verilen ve her biri 20 cm’lik birim karelerden oluşan kare şeklindeki tabloya görseldeki gibi ampulleri yerleştirmiştir.
İçinde depoladığı kimyasal enerjiyi ihtiyaç hâlinde elektrik enerjisi olarak veren cihaza akü denir. Otomobil gibi araçlarda bulunan akünün görevi, ilk anda çalışabilmesi için motora veya kullanılacak far ve radyo gibi araçlara akım vermektir.
Akü bitmesi pek çok sürücünün korkulu rüyasıdır. Unutulup açık bırakılan far veya radyolar akünün hızlı bitmesine neden olur. Arabalarda bu durumu engellemek için aracın çalışması durdurulup sürücü kapısı açılığında radyo kapanmakta ve böylece akünün bitmesinin önüne geçilmektedir.
Arif Öğretmen görseldeki devre elemanları ile basit bir elektrik devresi kuruyor. Devre elemanları ile ilgili öğrenciler aşağıdaki yorumları yapıyor.
Saffet: Elektrik enerjisinin taşınmasını bağlantı kabloları sağlar.
Hülya: Ampul elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürür.
İrem: Pil kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür.
Doğu: Anahtar açık olduğunda devreden elektrik enerjisi geçmez.