10. Sınıf : Türk Dili ve Edebiyat - 8. Ünite : Haber Metni - Yazım ve Noktalama Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Persler Maraş’ın verimli topraklarının kıymetini en iyi bilen uygarlıktı ( ) benekli şekerpare kayısı ve tadı anlatılmaz yaşanır kiraz belki de ilk onların zamanında yetiştirilmişti ( ) kim bilir ( )
Hem şaşırdım hem sorguladım. Aklıma ilk gelen şu oldu ( ) Demek ki fazla yaşlanmışım ( ) Serginin bir başlığı var ( ) “Ressam ve Resim” ( ) Bu da ipuçları veriyor.
Hafifçe buharlaştıktan sonra üzerine biraz zeytinyağı ve birkaç damla limon suyu gezdirilen tarak midyesi (I) Boğaz’ın alametifarikası kara midyenin yahniden dolmaya, pilakiden tavaya çeşit çeşit yemeği (II) Dille damak arasında kolayca ezilen torik lakerdası (III) Hiç tatmadığı halde görüntüsüyle bile her seferinde anneannemin midesinde fırtınalar kopmasına neden olan pavurya salatası (IV) Boğaz’ın dibinde ve suyunda ne varsa madamın sofrasında tanışmıştım (V)
Nuhbe Hanım’ın eşyası yıllardır yenilenmemişti. Evin kökeni gibiydi eşya. Duvara dayalı (I) parlaklığını yitirmiş (II) pirinç topuzlarla bezeli, yüksek, demirden karyola (III) sağlı sollu, yastıklarla tıka basa doldurulmuş koltuk; üzerinde iki büyük (IV) gaz lambasının durduğu aynalı konsol (V) Şimdi sadece bunları anımsayabiliyorum.
Gençlik turizmi, birçok sektörün kesişiminde yer alır ( ) Öğrenci değişim programları, yabancı dil kursları, gönüllülük kampları gibi pek çok unsur göz önünde bulundurulduğunda, gençlik turizminin hacmi oldukça genişler.
Kar yağıyor üstümüze, inceden ( ) Gökyüzünden salına salına süzüldükçe kar taneleri, beyaz örtünün altında kalıyor her şey ( ) Kirlenen ne varsa ( ) unutmak istediğiniz ne varsa ( ) Kış yüzünü gösterdikçe doğanın da mucizevi fırçası çıkıyor ortaya ( ) eşsiz tablolara bakmaya da, dokunmaya da kıyamıyor insan.
Bu kitabın; çok yönlü bir sanatçının okuyarak, besteler yaparak, filmler çevirerek, romanlar yazarak, yaşarken biriktirdiği sözlerden süzülerek oluştuğu görülüyor. (II) Ayrıca kitap; yaşanan ülkenin, gezilen kentlerin, izlenen televizyonların, geçilen sokakların izlerini taşıyor. (III) Elbette yalnızca yaşanan günlerin değil; koskoca bir kültürün etkileri de var bu yazılarda. (IV) Örneğin, yitip gitmekte olan geleneksel değerlerin hüznüyle dolu bir sayfayı, her şeye karşın diri olan umudun satırları izleyebiliyor. (V) Toplumsal yaşamdaki yozlaşmaya duyulan öfkeyi, evrenin sonsuzluğundaki insanı kavrayan tasavvuf düşüncesinin dinginliği dağıtabiliyor.
Daniel Defoe’nun 18. yüzyılda kaleme aldığı eserdeki Robinson Crusoe, cesur ve gerçek anlamda maceracı bir karakterdi. Kitabın konusunu bilmeyen yoktur ( ) Londra’da yaşayan ( ) orta sınıfa mensup bir ailede büyüyen Robinson, ailesine haber vermeden dünyayı gezmek ister ve evden ayrılır. Yolculuğu sırasında başına pek çok talihsiz olay gelir ( ) Mağripli korsanlar tarafından bindiği geminin ele geçirilmesi, Kuzey Afrika’da köle olarak çalıştırılması .....
Her şeyin bir ilki vardır. Hatta “ilkler” ile öylesine çevrelenmiş durumdayız ki ( ) dönüm noktalarının ne zaman yaşandığını hatırlamakta zorlanıyoruz. Bazı ilkler tahminlerden daha önce yaşandı ( ) Örneğin şunlar gerçekleşti ( ) ABD ‘deki ilk başarılı sezaryen 1794 yılında hamile bir kadına kocası tarafından yapıldı. Bazı ilkler ise beklenmedik bir sıralamada meydana geldi ( ) Ay, okyanus zemininden yüzlerce yıl önce haritalandı.