6. Sınıf Türkçe 7. Ünite : Sözcükte Yapı - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Arda sınıfta öğretmeninin isteği üzerine her ikisi de türemiş olan altı çizili sözcüklerin bulunduğu şiir ezberleyecektir.
Sabah güneşi gözlerinde parıldıyordu Mustafa Kemal’in. Gözlerindeki ışık, zafer ışığı, milletinin kurtuluşunu müjdeleyen ışıktı. Fakat yüreği yaralıydı. On bin Mehmet’ini, on bin vatan evladını sonsuzluğa uğurlamıştı.
Bütün çocuklar parkta oynuyordu. Kenan kardeşiyle salıncağa binmek için sıra bekliyordu. Sıra bir türlü onlara gelmediği gibi bir de yaşça büyük iki kişi salıncağı dakikalardır işgal ediyordu. Sonunda sinirlenen Kenan, “Yeter ama! Bu yaptığınız çok ayıp.” dedi.
Yapım ekleri eklendiği sözcüğün anlamını değiştirirken çekim ekleri sözcüğün anlamını değiştirmez, yeni bir anlam kazandırmaz.
Türkçede yapı bakımından sözcükler: basit, türemiş ve birleşik sözcük olarak üç gruba ayrılır. Basit sözcük yapım eki almamış sözcüktür yalnız bu sözcükler çekim eki alabilir. Türemiş sözcükler ise yapım eki almış olan sözcüklerdir. İki sözcüğün bir araya gelerek oluşturduğu sözcüklere ise birleşik sözcük denir.
Bu bilgilere göre,
I. Korkulu rüya görmektense uyanık yatmak hayırlıdır.
II. Düşmanın karınca olsa bile onu hor görme.
III. Gençliğin kıymeti ihtiyarlıkta bilinir.
IV. Baykuş viraneyi gülistana değişmez,
İsim Kök | + | İsimden İsim Yapan Ek | + | İsmin Yönelme Hali |