8. Sınıf - Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 5. Ünite : Kur'an-ı Kerim ve Özellikleri - Ünite Tekrar Testleri
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Âdem oğlunun eğer edepten nasibi yoksa âdem değildir. Adem oğluyla hayvan arasındaki fark edeptir. Gözünü aç da bak cümle Kelamullah’a Kur’an’ın bütün ayetlerinin manası edepten ibarettir.
MEVLANA
Sahabeden Amr bin As, soğuk bir gecede su ile abdest almak yerine teyemmüm alarak namazını kılmıştı. Onun bu davranışı Hz. Peygamber’e anlatılınca Allah Resulü niçin bu şekilde davrandığını Amr bin A s’a sordu. Am r bin As ise “ ...Kendinizi öldürmeyin! Şüphesiz ki Allah size karşı çok merhametlidir. (Nisâ suresi, 29. ayet.)” ayetini delil göstererek kendini savundu. Allah Resulü, bu açıklamadan sonra Am r bin As’a herhangi bir itirazda bulunmadı.
Kur’an-ı Kerim ile ilgili,
I. Fâtiha suresi ile başlar, Nâs suresi ile sona erer.
II. Hem Mekke’de hem de Medine’de olmak üzere toplam 23 yılda indirilmiştir.
III. Çeşitli isimleri bulunup eş-Ş ifa, ez-Zikir, el-Hâdi bu isimlerden bazılarıdır.
“İnkâr edenler, “Kur’an ona bir defada toptan indirilseydi ya!” dediler. Biz, Kur’an’la senin kalbini pekiştirmek için onu böyle kısım kısım indirdik ve onu ağır ağır okuduk.”
(Furkân suresi, 32. ayet.)
“Âlemlere bir uyarıcı olsun diye kuluna Furkân’ı indiren Allah’ın şanı yücedir.” (Furkân suresi, 1. ayet.)
Hz. Muhammed (s.a.v.); kulluğu, kişiliği, ahlakı ve aile yaşantısıyla Müslümanlara örnek olmuştur. Onun sünnetini kendimize rehber edinmemiz gerekir. Çünkü onun ahlakını Kur’an oluşturmuştur.
Diğer ilahi kitaplar, insanlar tarafından zamanla değiştirilmiş, asıl hâlleri günümüze ulaşamamıştır. Allah’ın bütün peygamberlere gönderdiği vahyin son halkası olan Kur’an-ı Kerim ise bir harfi bile değişmeden günümüze ulaşmıştır.
Kur’an’da anlaşılmayan bir ayetle karşılaşıldığında ilk olarak Hz. Peygamber’in o konuda bir sözü veya uygulaması olup olmadığı araştırılır. Bu bakımdan Hz. Peygamber’in sünneti, İslam dininin temel kaynaklarından biridir.