8. Sınıf - Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 5. Ünite : Kur'an-ı Kerim ve Özellikleri - Ünite Tekrar Testleri
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Kur’an-ı Kerim’de yer alan temel konulardan biri de ibadettir, ibadet terim olarak, Allah’ın insanlara emrettiği ve insanların da yapmakla yükümlü oldukları tüm davranışlardır. Yüce Allah, Zâriyât suresinin 56. ayetinde “Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” buyurarak insanın yaratılış amacının kendisine ibadet olduğunu açıklamıştır. Kur’an-ı Kerim’in birçok ayetinde insanın Rabb’ine karşı ibadet görevlerini yerine getirmesi teşvik edilmektedir.
Hz. Peygamber, Muaz bin Cebel’i Yemen’e vali olarak görevlendirdiğinde kendisine “Bir sorunla karşılaştığın takdirde bu sorunu nasıl gözersin?” diye sorar. Muaz da: “Öncelikle Allah’ın kitabı ile, eğer onda aradığımı bulamazsam Allah Resulü’nden duyduklarım ve gördüklerimle, şayet onda da bulamazsam kendi görüşlerimle.” şeklinde cevap verir. Hz. Peygamber onun bu cevabından memnun olur.
Kur’an-ı Kerim ’de namaz kılmanın farz olduğu bildirilmiş ancak namazın nasıl kılınacağı, hangi vakitlerde ve kaç rekât kılınacağı açıklanmamıştır. Hz. Peygamber, “Beni nasıl namaz kılarken görüyorsanız, siz de öylece namaz kılınız.” buyurarak namaz ibadetinin ne şekilde yerine getirileceğini öğretmiştir. Bunun gibi Kur’an’da, zengin Müslümanların zekât vermekle yükümlü oldukları bildirilmiş ancak hangi maldan ne kadar verileceği açıklanmamıştır. Bu hususlar Hz. Peygamber tarafından Müslümanlara öğretilmiştir.
“Ceza günü nedir bilir misin? Evet, ceza günü nedir bilir misin? O gün hiç kimsenin başkası için bir şey yapması elinden gelmez. O gün hüküm yalnız Allah’ındır.”
(İnfitâr suresi, 17-19. ayetler.)
• Hicr suresinin 9. ayetinde Kur’an-ı Kerim ile ilgili “Doğrusu kitabı biz indirdik, onun koruyucusu elbette biziz.” buyrulmuştur.
• Vahyin iniş sürecinde gelen her ayet vahiy kâtipleri tarafından yazılarak kayda alınmış aynı zamanda gelen tüm ayetler sahabeler tarafından ezberlenmiştir.
• “Hikâye etmek, anlatmak haber vermek” anlamlarına gelir.
• Kur’an-ı Kerim’de anlatılan geçmiş peygamberler ve kavimlerle ilgili ibret verici olayları ifade eder.
• Kur’an-ı Kerim, anlatılan bu olaylarla geçmiş milletlerin sergiledikleri tutumun sonucunu göstererek iyiliğe teşvik edip kötülükten sakındırır.
“Rabb’im sadece kendisine kulluk etmenizi ve anne babanıza iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa, onlara öf bile deme! Onları azarlama!” ikisine de gönül alıcı güzel sözler söyle.”
“İnsanlara kendilerine indirileni açıklaman ve onların da (üzerinde) düşünmeleri için sana bu Kur’an’ı indirdik.” (Nahl suresi, 44. ayet.)
Kur’an-ı Kerim insana yakışmayan, kişi ve topluma zarar veren yalan, iftira, dedikodu, israf haksız kazanç gibi kötülükleri yasaklamıştır. Örneğin Şuarâ suresinin 183. ayetinde “İnsanların mallarını ve haklarını eksiltmeyin. Yeryüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık çıkarmayın.” buyrulmaktadır.
Kur’an-ı Kerim, yaşamın tüm alanlarını düzenleyen, Müslümanlara toplum olarak nasıl yaşamaları gerektiğini bildiren biri hayat kılavuzdur. Kur’an-ı Kerim’de yer alan borç alıp vermek, alışveriş yapmak, evlenmek, boşanmak, miras gibi hükümler tamamen insanlar arasındaki hukuki, beşeri ve sosyal ilişkileri düzenlemeye yöneliktir.