8. Sınıf - Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 5. Ünite : Kur'an-ı Kerim ve Özellikleri - Ünite Tekrar Testleri
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Kur’an-ı Kerim ’de Hz. Âdem, Hz. İbrahim, Hz. İsmail ve diğer peygamberlerin Allah’ın dinini yaymak ve toplumsal düzeni sağlamak amacıyla ortaya koydukları sabır dolu mücadelelerin anlatıldığı birçok kıssa vardır. Kur’an-ı Kerim’in temel konuları arasında yer alan bu kıssalar insanlar için ibret ve ders niteliğindedir.
Buna göre,
I. Kıssalar Kur’an-ı Kerim ’in ana konuları arasında yer almaktadır.
II. Kıssalar doğru yolu göstererek insanların ders almalarını sağlamaktadır.
III. Kıssalarda peygamber olup olmadığı bilinmeyen kişilerin yaşamış olduğu olaylara yer verilmemiştir.
“Allah, hak ve adaleti ayakta tutarak, kendisinden başka ilah olmadığını bildirdi; melekler ve ilim sahipleri de bunu ikrar ettiler. (Evet) ondan başka ilah yoktur; o mutlak güç ve hikmet sahibidir.”
(Âl-i imrân suresi, 18. ayet.)
Kur’an-ı Kerim ’de kıssalara yer verilerek Allah’ın emir ve yasaklarının daha somut bir şekilde anlaşılması sağlanmıştır. İnsanların bu olaylardan gerekli dersleri çıkararak benzer durumlarda hangi tutum ve davranışlara sahip olunması gerektiğinin bilgisi insanlara verilmiştir. Örneğin Hz. Eyüp kıssasıyla insanlara sabrın önemi anlatılmıştır. Dünyanın geçici olduğu ve insanların kaybettiklerine üzülmemesi gerektiği, hangi olumsuzluk yaşanırsa yaşansın Allah’a olan inanç ve bağlılığın devam etmesi gerektiğinin önemi vurgulanmıştır.
Kim bir hata veya günah işler sonra onu bir suçsuzun üzerine atarsa şüphesiz ağır bir iftira suçunu ve apaçık bir günahı yüklenmiş olur.” (Nisâ suresi, 112. ayet.)
“Ey iman edenler! Belli bir süre için birbirinize borçlandığınız zaman bunu yazın. Aranızda bir yazıcı adaletle yazsın. Yazıcı, Allah’ın kendisine öğrettiği şekilde yazmaktan kaçınmasın. (Her şeyi olduğu gibi dosdoğru yazsın.) Üzerinde hak olan (borçlu) da yazdırsın ve Rabb’i olan Allah’tan korkup sakınsın da borçtan hiçbir şeyi eksik etmesin (hepsini tam yazdırsın). Eğer borçlu, aklı ermeyen veya zayıf bir kimse ise ya da yazdıramıyorsa velisi adaletle yazdırsın...”
(Bakara suresi, 282. ayet.)
Kur’an-ı Kerim’de güzel söz söylemek, doğruluk, sabır, paylaşmak, sözünde durmak, adaletli olmak gibi güzel davranışlar emredilirken; dedikodu, iftira, yalan, cimrilik, israf, haksız kazanç gibi kötü davranışlar yasaklanmıştır.
Kur’an-ı Kerim ’de ibadetlerin nasıl yerine getirileceği ile ilgili birtakım ayetler bulunmaktadır.
Tevhid; Yüce Allah’tan başka ilah olmadığına, Allah’ın bir ve tek olduğuna; eşi ve benzeri bulunm adığına inanmak demektir. Kur’an-ı Kerim’de tevhid inancına vurgu yapan birçok ayet bulunmaktadır.