8. Sınıf - Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 5. Ünite : Kur'an-ı Kerim ve Özellikleri - Ünite Tekrar Testleri
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Kur’an-ı Kerim’de inanç, ibadet, ahlak, sosyal hayat ve kıssa konularıyla ilgili ayetler yer alır. Kur’an’da gaybla (gelecekle) ilgili detaylı bilgi verilmez.
“Kullarım beni sana soracak olursa muhakkak ki ben (onlara) pek yakınım. Bana dua ettiği zaman dua edenin duasına cevap veririm...”
(Bakara suresi, 186. ayet.)
"Görmedin mi, Allah gökten yağmur yağdırdı da onu yeryüzündeki kaynaklara ulaştırdı. Sonra onunla renkleri çeşit çeşit ekinler çıkarıyor. Sonra ekinler kuruyor da onları sapsarı kesilmiş görüyorsun. Sonra da Allah onları kurumuş çer çöp hâline getirir. Şüphesiz ki bunda akıl sahipleri için bir öğüt vardır.”
(Zümer suresi, 21. ayet.)
Evimize hırsız girmiş ve evdeki bazı değerli eşyaları çalmıştı. Bunun üzerine polis çağırdık. Polisler şüphelendiğimiz birilerinin olup olmadığını sorunca annem “Yan komşumun bunu yaptığına adım gibi eminim .” cevabını verdi. Bu durum üzerine babam, Kur’an’dan bir ayet okuyarak annemin yanılıyor olabileceğini belirtti.
Kur’an; insanların kardeşlik, huzur, mutluluk ve barış içinde yaşamalarını ister. Bunun için iyi ve güzel davranışların neler olduğunu anlatarak insanlara öğütler verir. Kur’an, Allah'ın yasak kıldığı fiillerin neler olduğunu bildirerek haddi aşmamaları konusunda insanları uyarır.
Kur’an-ı Kerim ’in temel konularından biri de sosyal hayattır. Kur’an sosyal hayata ilişkin getirmiş olduğu belirli prensiplerle insanların bir arada ve huzur içinde yaşamalarını temin etmeyi amaçlar.
Aşağıda, Kur’an-ı Kerim’in konularıyla ilgili örnekler verilmiştir.
• Anne baba hakları
• Ölümden sonraki hayat
• Hz. Yusuf’un (a.s.) kardeşleri tarafından kuyuya atılması
Aşağıda Kur’an-ı Kerim’de geçen bazı kavramların açıklamaları verilmiştir.
• Geçmişte yaşamış peygamber ve toplumların hayat hikâyelerine yer verilmiştir.
• Allah’ın insanlara emrettiği ve insanların da yapmakla yükümlü, olduğu davranışlar açıklanmıştır.
• Bir Müslümanın tereddütsüz kabul etmek, gerçek ve doğru olduğuna gönülden inanmak zorunda olduğu esasların neler olduğu bildirilmiştir.
Ey iman edenler! Allah’a ve ahiret gününe inanmadığı hâlde insanlara gösteriş olsun diye malını harcayan kimse gibi sadakalarınızı başa kakmak ve gönül kırmak suretiyle boşa çıkarmayın. Böylesinin durumu, üzerinde biraz toprak bulunan ve maruz kaldığı şiddetli yağmurun kendisini çıplak bıraktığı bir kayanın durumu gibidir. Onlar kazandıklarından hiçbir şey elde edemezler...”
(Bakara suresi, 264. ayet.)