8. Sınıf - Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 5. Ünite : Kur'an-ı Kerim ve Özellikleri - Ünite Tekrar Testleri
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Kur’an-ı Kerim, okuyup anlaşılmak ve hayatın tüm alanlarında yaşanmak için indirilmiş yol gösterici bir kitaptır. Bu ilahi kitap; insanları iyiye, doğruya ve güzele yönlendirmenin yanında yasaklanan tutum ve davranışların neler olduğunu açıklar ve Müslümanların bu davranışlardan uzak durması gerektiğini öğütler. Kur’an-ı Kerim’de insanı gerek dünya gerekse ahiret mutluluğuna ulaştıracak mesajlar vardır.
Yüce Allah, bütün evreni yaratan ve evrene şekil verendir. Bu ilişkiye “Allah-evren ilişkisi” ismi verilir.
Kur’an-ı Kerim hak ile batılı, doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü, iman ile küfrü, helal ile haramı birbirinden ayıran bir kitaptır. Kur’an-ı Kerim ’in bu özelliği Bakara suresinin 185. ayetinde “Ramazan ayı insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri dile getirilmiştir.” ile vurgulanmıştır.
Kur’an-ı Kerim insanların dünya ve ahiret hayatıyla ilgili bilmeleri ve anlamaları gereken konuları açıklamıştır. İman ve ibadet esasları, ahlaki değerler, kıssalar, sosyal hayatla ilgili düzenlemeler Kur’an’ın üzerinde durup geniş bilgiler verdiği konulardır.
İnsanı diğer varlıklardan ayıran en önemli özellik onun akıllı ve düşünebilen bir varlık olmasıdır. Kur’an-ı Kerim pek çok ayetinde insanı sahip olduğu bu yetenekleri kullanmaya teşvik etmektedir.
• “Ant olsun zamana ki insan gerçekten ziyan içindedir. Ancak, iman edip de salih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka (onlar ziyanda değillerdir).
(Asr suresi, 1-3. ayetler.)
• “Erkek olsun, kadın olsun, her kim mümin olarak iyi işler yaparsa işte onlar cennete girerler ve zerre kadar haksızlığa uğratılmazlar.”
(Nisâ suresi, 124. ayet.)
Kur’an-ı Kerim, getirmiş olduğu ilkelerle bireyin yalnızca ahiret mutluluğunu amaçlamaz bu dünya hayatını da düzenler, toplumsal dinamikleri zedeleyen tutumlar konusunda ikazda bulunur.
Mallarını Allah yolunda harcayan sonra da harcadıklarının peşinden (bunları) başa kakmayan ve gönül incitmeyenlerin, Rableri katında mükâfatları vardır. Onlar için korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir de.”
(Bakara suresi, 262. ayet.)
Kur’an-ı Kerim, insanları doğru yola iletmek için yol gösterici bir kitaptır. O, insanların nasıl davranmaları gerektiğini onlara açıklar.
Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim ’i sebepsiz bir şekilde indirmemiştir. Kur’an’ın bir indiriliş amacı vardır.