8. Sınıf - Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 5. Ünite : Kur'an-ı Kerim ve Özellikleri - Ünite Tekrar Testleri
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
“Ant olsun, biz Nûh’u kendi kavmine peygamber olarak gönderdik. O da dokuz yüz elli yıl onların arasında kaldı. Neticede onlar zulümlerini sürdürürken tufan kendilerini yakalayıverdi.” (Ankebût suresi, 14. ayet.)
Kur’an-ı Kerim ’de insanların gerekli dersleri çıkarmaları için değişik peygamberlerin hayatlarından belli kesitler sunulmuştur. Kıssa denilen bu olaylarda hangi tutum ve davranışların iyi veya kötü olduğu konusunda somut örnekler sunulur. Kur’an’da anlatılan Hz. Nuh’un (a.s.) hayatı da ibret verici, insanları yaşantılarını gözden geçirmeye yönelten birtakım mesajlar içermektedir.
Hz. Nuh (a.s.), Kur’an’da adı sıkça geçen bir peygamberdir. Kur’an-ı Kerim’de onunla ilgili pek çok ayet bulunmaktadır.
Hz. Nuh (a.s.), inkârcılara karşı vermiş olduğu mücadelenin ve sabrın büyüklüğünden dolayı Kur’an-ı Kerim’de övülen beş büyük peygamberden biri ve bu peygamberlerin ilkidir.
“Bizim gözetimimiz altında ve öğrettiğimiz şekilde gemiyi yap, haktan sapanlar için bana başvuruda bulunma! Onlar boğulacaklar!”
(Hûd suresi, 37. ayet.)
Hz. Nuh (a.s.), gece gündüz demeden kavmini tevhid dinine davet etti. Ancak kavmi bir kibir gösterip inkârda ısrar ederek Hz. Nuh’un (a.s.) ve inananların önüne büyük zorluklar çıkardılar. Buna rağmen Hz. Nuh (a.s.) vazgeçmedi, her fırsatta putlara tapmamaları konusunda insanları uyardı.
“Bu Kur’an; kendisiyle uyarılsınlar, Allah’ın ancak tek bir ilah olduğunu bilsinler ve akıl sahipleri düşünüp öğüt alsınlar diye insanlara bir bildiridir.”
(ibrâhîm suresi, 52. ayet.)
Hz. Nuh’un (a.s.) peygamber olarak gönderdiği toplulukta putperestlik nedeniyle toplum düzeni bozulmuş, yaşanan ahlaki çöküş nedeniyle taşkınlık, zulüm ve haksızlık yaygınlaşmıştı. Hz. Nuh (a.s.), kavmini içinde bulunduğu bu durumdan kurtarmak için ilahi emir ve yasakları onlara bildirerek onları tevhid inancına davet etmiştir.
“Allah’ı ve peygamberleri inkâr eden, Allah’la peygamberleri arasını ayırmak isteyen, ‘Bir kısmına inanır, bir kısmını inkâr ederiz.’ diyerek ikisi arasında bir yol tutmak isteyenler, işte onlar gerçekten kâfir olanlardır...”
(Nisâ suresi, 150-151. ayetler.)