8. Sınıf - Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 5. Ünite : Kur'an-ı Kerim ve Özellikleri - Ünite Tekrar Testleri
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Dünyayı istersen Kur’an’a sarıl
Ukbayı istersen Furkân’a sarıl
Kur’an’dan aldığın irfana sarıl
Başka bir vadiye sen akma kardeş
Kur’an-ı Kerim hayatın tüm alanlarını düzenleyen, Müslümanlara toplum olarak nasıl yaşamaları gerektiğinin bilgisini veren bir kitaptır. Kur’an-ı Kerim, sosyal hayata yönelik koymuş olduğu kurallarla toplum hayatına kılavuzluk eder.
“Ey inananlar! Zannın çoğundan sakının, zira zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin suçunu araştırmayın; kimse kimseyi çekiştirmesin; hangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır? Ondan tiksinirsiniz, Allah’tan sakının...”
(Hucurât suresi, 12. ayet.)
“Biz seni sadece bizim gibi insan olarak görüyoruz. Sana alt tabakamızdan başkasının uyduğunu da görmüyoruz. Sizin bize karşı bir üstünlüğünüzü de kabul etmiyoruz, bilakis sizin yalancı olduğunuz kanaatini taşıyoruz, dediler.”
(Hûd suresi, 27. ayet.)
• Hz. Musa (a.s.)
• Hz. Şuayb (a.s.)
• Hz. Nuh (a.s.)
• Toplamak, okumak, bir araya getirmek anlam larına gelir.
• Allah’ın peygamberlere gönderdiği vahyin son halkasıdır.
• İnanç, ibadet ve ahlak konularında hükümler içeren bir kitaptır.
Kur’an-ı Kerim’de sosyal hayatı konu edinen birtakım ayetler bulunmaktadır. Bu ayetler alışveriş yapmak, borç alıp vermek, evlenmek, boşanmak, miras, suçlar ve cezalar gibi sosyal hayatla ilgili birtakım hükümleri içermektedir.
“Âlemlere bir uyarıcı olsun diye kuluna Furkân’ı indiren Allah’ın şanı yücedir.”
(Furkân suresi, 1. ayet.)
Yukarıdaki ayette Kur’an-ı Kerim ’in “Furkân” ismiyle nitelendirilmesinde onun;
I. iyi ile kötüyü birbirinden ayırması,
II. bölgesel mesajlara sahip olması,
III. aslını koruması bakımından diğer ilahi kitaplardan ayrılması
Kur’an-ı Kerim’de birey ve topluma zarar verebilecek hiçbir tutum ve davranış önerilmez. Buna karşılık insanların birbirleri ile olan ilişkilerinde sevgi, saygı, merhamet ve adalet gibi ahlaki değerlere uygun davranışlar sergilemeleri öğütlenir. Toplumun huzur ve düzen içerisinde varlığının devamı için herkesin çalışması, insanlar arasında dayanışma ve yardımlaşma duygularının gelişmesi istenir.
Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’ın isim ve sıfatlarını tanıtırken tüm insanları Allah’a imana davet eder. İnsanın yaratılışına, evrendeki düzenli işleyişe ve bu düzenin tesadüfen oluşmadığına dikkat çekerek insanı bir olan Allah’a kulluk etmeye çağırır. Yapılan her iyiliğin ödüllendirileceğini, bunun yanında kötülüklerin de cezalandırılacağını bildirerek insanlara güzel ahlaklı olmaları çağrısında bulunur.