9. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Genel Tekrar Soru Testleri
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
“Allah’ı ve peygamberlerini inkâr edenler, Allah ile peygamberlerini birbirinden ayırmak isteyenler, ‘Bir kısmına inanırız ama bir kısmına inanmayız.’ diyenler ve bunlar arasında bir yol tutmak isteyenler yok mu, işte gerçek kâfirler bunlardır ve biz kâfirlere alçaltıcı bir azap hazırlamışızdır.” (Nisâ, 4:150 ve 151)
“Hepinizin ilâhı, tek ilâh olan Allah’tır. O’ndan başka ilâh yoktur. O, Rahmân ve Rahîm’dir...” (Bakara, 2:163)
Bu ayetlere göre İslam inanç esaslarının,
I. Değişmez ve sabittir.
II. Parçalanamaz bir bütündür.
III. Temeli tevhit inancına dayanmaktadır,
Hz. Ömer Şam’a giderken şehirde veba salgını olduğunu duyunca geri dönmeye karar verir. Yanındakilerden biri ona “Ey Ömer, Allah’ın kaderinden mi kaçıyorsun?" der. Bunun üzerine Hz. Ömer şu cevabı verir: “Evet, Allah’ın kaderinden kaçıyor, Allah'ın kaderine sığınıyoruz. Sen, devenle beraber iken bir vadinin bir yamacı yeşillik ve otlu, öbürü çorak ve otsuz olsa, deveni otlu yamaçta gütsen, bu Allah’ın kaderinden değil de otsuz yamaçta gütsen bu Allah’ın kaderinden mi olur?”
Bir adam: “Ya Rasulullah cennete girmeme sebep olacak ve beni cehennemden uzaklaştıracak bir amel söyle, dedi. Hz Muhammed (s.a.v.) “Allah’a ibadet et ve O’na hiçbir şeyi ortak koşma, namaz kıl, zekat ver, akrabalık ilişkilerini gözet, buyurdu.” (Buhari, Edeb, 10)
Bu hadis;
I. iman - amel ilişkisi,
II. İslam inanç esaslarının özellikleri,
III. iman - bilgi ilişkisi
Kur’ân’da, bireyin emniyet içinde yaşama isteği ve ilahi mesaja teslimiyet göstermesi biçimde tanımlanır. Hem kendini hem de çevredekileri huzur, güven ve sükûn histeriyle yaşatmak şeklinde değerlendirilebilecek olan bu kavram ve taşıyıcısı mü’min, aynı zamanda Allah'ın yeryüzünde arzu ettiği insan tipinin ortaya çıkmasını gerçekleştiren kişi denilebilir.
Sözlükte pişmanlık ve dönmek anlamına gelen bu kavram, dinî bir kavram olarak, kulun işlediği kötülük ve günahlara pişman olup, onları terk ederek Allah’a yönelmesi, emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmak suretiyle Allah’a sığınarak bağışlanmasını dilemesi demektir.
Normal bilgi vasıtalarına başvurmadan insanın kalbine Allah tarafından doğdurulan bilgidir. Keşif, rüya yoluyla elde edilen bu bilgiler kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir veya bir benzeriyle çelişebilir. Dolayısıyla bu yollarla elde edilen bilginin genel geçerliliği yoktur.
“Ey iman edenler! Allah’a, Peygamberine, Peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse, derin bir sapıklığa düşmüş olur.” (Nisâ suresi, 136. ayet.)
Bu ayette İslam inanç esaslarıyla ilgili;
I. Allah tarafından belirlenmiştir.
II. Vahiy kaynaklıdır.
III. Parçalanamaz bir bütündür,
Din, maddi ve manevi her türlü sıkıntıya karşı insanın direncini arttırır, insan, günlük hayatında karşılaştığı yalnızlık, çaresizlik, korku, üzüntü, hastalık, musibet ve felaketler karşısında yegâne teselli kaynağı olarak dini görür. Dinî değerler insanı ruhsal bunalımlardan korur; başarı için ümit ve cesaret verir. Kendisine ve çevresine karşı daha duyarlı hâle getirir.
İbadet insanı iyiliklere sevk eder, kötülüklerden uzaklaştırır. İbadetler sayesinde yüce yaratıcıyla bağını güçlendiren insan iyiliklere yönelir. Allah (c.c.) katında kazandığı değeri kaybetmek istemeyen kişi, O’nun yasakladığı kötülüklerden de uzaklaşır. Allah’ın (c.c.) yasaklarından kaçınmanın da ibadet olduğu bilinciyle yaşar.
İbni Tufeyl ve ibn Sina İslam felsefesinin en önemli iki filozofudur. Bu iki filozofun ortak özelliklerinden birisi de “Hayy bin Yakzan” adında felsefi hikaye kaleme almalarıdır. İbn Tufeyl’in “Hayy bin Yakzan” adlı hikayesinde şunlar anlatılır: “Ekvator kuşağındaki bir adada bir ceylan tarafından beslenen ve büyütülen Hay adındaki bir çocuğun kendini, tabiatı, evreni ve Rabbini keşfedişi bu romanda adım adım işlenir.”