11. Sınıf: Türk Dili ve Edebiyat - 11. Ünite: Eleştiri - Noktalama İşaretleri Test Soruları - Test Çöz- 2023 Yeni MEB Eğitim Müfredatına Uygun Yeni Nesil Kazanım Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Sadece saz şairlerimizin şiirleriyle değil, divan şairlerimizin şiirleriyle de tanışmalıyız. Bizi dilimizin tadına onlar erdirecek (I) Fuzuli’nin (II) Baki’nin gazellerini okuyan Arapça ve Farsça sözlerin altında Türkçenin tatlı sesini duymuyor musunuz (III) Şunu hatırlatmak gerekir (IV) O sözcükler yabancıdır ama gezindikleri bahçenin toprağı Türkçe kokar (V)
Virgül bazı cümlelerde oluşabilecek anlam karışıklılığını önlemek bazı cümlelerde de özneyi vurgulamak amacıyla özneden sonra kullanılır.
Sanat (I) iç dünyamızdaki veya doğa karşısındaki duygulanmaları ses, renk, çizgi gibi araçlarla güzel ve etkili biçimde ifade etmektir (II) diyorlar. Bizde iyi ve güzel yapılan her şey için sanat denir (III) Güzel konuşma sanatı, askerlik sanatı (IV) Evimizi güzel tamir eden de elbisemizi güzel diken de bizim için sanatkârdır (V)
Ara sözler, cümlede iki virgül arasında gösterilir.
Güzel sözcüğü nereden gelir, hiç düşündünüz mü ( ) Gözle ilgili, göze ilişen ( ) göze hoş görünene güzel diyoruz ( ) Çoğu diller, güzellik kavramını görme duyusuna bağlar ( ) gözle algılanan nesnenin üstünlüğünü güzel sıfatı ile nitelerler ( )