10. Sınıf : Türk Dili ve Edebiyatı - 9. Ünite : Gezi Yazısı - Cümle Çeşitleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
(I) Tuzlu ve tatlı sulak alanlar, mevsimsel bataklıklar, sazlıklar, kumsallar, tuzcul bozkırlar... (II) Anadolu, dünyanın en bereketli tuz göllerinden birine ev sahipliği yapıyor. (III) Ankara, Konya ve Aksaray il sınırlarındaki Tuz Gölü, birçok bitki ve hayvan türü için eşsiz bir yaşam alanı, çevresinde yaşayan insanlar için tarihten beri önemli bir geçim kaynağı. (IV) Tuz Gölü doğal sit alanı, özel çevre koruma bölgesi, önemli kuş ve bitki alanı, Ramsar alanı gibi unvanlara sahiptir. (V) Yanlış sulama projeleri nedeniyle su kaynakları zayıflayan Tuz Gölü, son yıllardaki yağışlar sayesinde kendini toparladı.
Başarılı şairlerin hepsi, kendilerinden önceki şairlerin şiirlerini okuyarak öğrenmişlerdir şiir yazmayı.
(I) Itrî’nin müziği “ klasik” diye nitelendirilebilecek özellikler taşır. (II) Onun, bütünüyle kendisine özgü anlatımı, yapıtlarının dengeli, oturmuş bir yapısı vardır. (III) Dokunaklı yapıtlarında bile abartıdan, gereksiz süslemelerden kaçınmış; açık ve berrak cümleler kullanmıştır. (IV) Yapıtlarının ezgi yapısındaki özellikleri ise sanatının ancak teknik bir inceleme çerçevesinde değerlendirilebilecek başka bir yönüdür. (V) Hiçbir bestesinde alışılmış ezgi örneklerine rastlanmaz.
(I) Montaigne, “Yolda karşımıza ilk çıkan insanla konuşur gibi yazmalı.” der. (II) Onun denemelerinin 16. yüzyıldan bugüne kalmasında, hiçbir zaman güncelliğini, sıcaklığını yitirmemesinde bu özelliğin etkisi büyüktür. (III) Yapaylıktan, bilgiçlikten, sıcaklıktan kaçmıştır Montaigne. (IV) Yalnızca kendinden söz ediyor havası vermiştir. (V) Yalın, rahat, karşısına ilk çıkan insanla konuşur gibi yazarak çağında, daha doğrusu bütün çağlarda, insanın iç evrenine inmenin yolunu bulmuştur.
(I) Sabah güneşinin altın sarısına boyadığı kumsal, göz alabildiğine uzanıyor. (II) Bir tarafta akan trafikle beraber anne babalar çocuklarını okula yetiştirmeye çalışıyor, şık genç çalışanlar mesaiye geç kalmamak için adımlarını sıklaştırmış, tek tük emekliler ise köpeklerini gezdiriyor. (III) Kumsalın diğer tarafındaysa okyanusun kumsala vuran dev dalgaları üzerinde, sanki yine aynı insanlar genci, yaşlısı ve çocuğuyla sörf yapıyor. (IV) Ufukta, iki tarafın ve tüm insanların birbirine karıştığı yerde cam ve çelikten gökdelenler yükseliyor. (V) Orası sörfçü cenneti, diyor bir ağızdan hızlarına yetişip soru yöneltebildiğim yaşlıca bir çift.
(I) Doğanın eşsiz bir geometri sunduğu, dünyada en fazla çeşitlilik gösteren coğrafyalarından biridir Muğla’daki Dalyan Deltası. (II) Deniz, göl, toprak, sazlık bu küçük alanda bir araya geliyor, arkeolojik ve yaban hayat değerleriyle daha da büyüyen bir hazine oluşturuyor. (III) Köyceğiz Gölü’nün fazla suları, bir kanalla Akdeniz’e doğru ilerliyor ve mucizevî bir delta oluşturduktan sonra ünlü İztuzu Plajı’ndan tuzlu suya kavuşuyor. (IV) Dalyan Deltası, saz öbeklerinin ördüğü devasa bir labirenttir. (V) Dalyan Kanalı’nı antik Kaunos kentinin kalıntıları süslerken İztuzu, hayvanlar dünyasının en gizemli yolculuklarından birini yapan Caretta caretta’ları ağırlıyor.