10. Sınıf : Türk Dili ve Edebiyatı - 9. Ünite : Gezi Yazısı - Yazım ve Noktalama Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
(I) Birçok yazar gibi edebiyata bende şiirle başladım. (II) Öğrencilik yıllarımda, sonradan köy öğretmenliğim sırasında şiirler yazdım. (III) Şiiri çok seviyordum, hâlâ da çok seviyorum. (IV) Fakat bir yere gelince o kaynak kuruyor mu ne, yazamaz oldum. (V) Pekçok şair, şiiri zorlamayla yazmaya çalışır, bu yanlıştır.
Türkçede özel ada bağlı saygı kelimeleri sanlar ve takma adlar büyük harfle başlar.
I. Odayı çepeçevre kuşatan bu süsler, gözü rahatsız ediyordu.
II. Olanlardan git gide uzaklaştığını şimdi daha iyi anlıyordu.
III. Kimse ona bir şey söylemiyordu ama o felaketten haberdardı.
IV. O dönemde hükümete pek çok proje sunulmuştu.
V. Bir gün her şeyi terk edip uzaklara gitti.
(I) Köyün içinden geçip güney batı yönünde ilerledik. (II) Yemyeşil bir buğday tarlasının kıyısında dev lahitler çıktı karşımıza. (III) Bir kaya mezarının üstündeki kabartmalardan iki bin yıl öncesinin komutanları, zarif kadınları, mütevazı zenginleri bugüne bakıyordu. (IV) Nekropolis’i geride bırakıp dar ve sarp bir tarihî bir kente girdik. (V) Aşağıdaki uçurum ve deniz yönündeki manzara tam anlamıyla soluk kesiciydi.
(I) Astronomi en eski bilim dallarından biridir ve bu alandaki çalışmalar matematik, fizik, kimya gibi birçok bilim dalının gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır. (II) Astronominin, bilim insanlarına çok büyük ölçekte bir laboratuvar ortamı sunması, onun bir özelliğidir. (III) Astronomi gözlemleri, yalnızca astronomi adına yapılmamaktadır. (IV) Bu gözlemlerle Genel Çekim Yasası gibi fizikteki belli başlı kanunların doğrulanması için önemli bilgiler de elde edilmekdedir. (V) Astronomi hesaplamaları, trigonometri ve logaritma gibi matematiğin çeşitli dallarının gelişmesine de yardım eder.