12. Sınıf: T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi - İki Küresel Savaş Arasında Dünya - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Birinci Dünya Savaşı’nın başında Çarlık Rusya'sı ekonomik olarak büyük bir çöküntü içindeydi. Bununla beraber ülkenin bir savaş içinde bulunması ülkede yaşanan fakirlik ve sefaleti daha da artırdı. Bu durum komünist düşünceyi savunan büyük ve etkili bir kalabalığın her geçen gün çoğalmasına neden oluyordu. Böylece Çarlık rejimi her an yıkılabilir bir hâle geldi.
Paris Barış Konferansı, I. Dünya Savaşı ile bozulan düzeni yeniden sağlamak ve dünyaya barışı getirmek amacıyla toplanmışsa da bu amaç tam olarak gerçekleştirilememiştir.
Paris Barış Konferansı’nın,
I. ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya’nın alınan kararlarda etkin bir durumda olması,
II. Milliyetçilik ilkesinin göz önünde bulundurulması,
III. ittifak Devletleri’nin beklentilerini karşılayamaması
Birinci Dünya Savaşı'nda, Akdeniz'de İngiliz filosunun önünden kaçan Goben ve Breslavv adında iki Alman gemisi Osmanlı Devleti’ne sığındı. Osmanlı Devleti bu gemileri satın aldığını ilan ederek gemilere Yavuz ve Midilli adını verdi. Kısa bir süre sonra bu gemiler Karadeniz’e açılarak Rus limanlarını bombaladı. Bu olay neden-sonuç ilişkisi içinde birbirine bağlı olarak birçok olayın yaşanmasına neden oldu.
ABD Başkanı VVilson, I. Dünya Savaşı’na girerken yayımladığı ilkeleriyle güçlü devletlerin zayıf devletleri sömürmelerini engellemeye çalışmıştır.
Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı padişahının halife unvanıyla yayımladığı cihat fermanına rağmen bazı Araplar Türklerle ile çatışmaya girmiştir.
Yalnızca bu bilgiye göre,
I. Araplar Osmanlı Devleti’ne karşı cephe almışlardır.
II. Osmanlı Devleti’nin Araplar üzerindeki otoritesi azalmıştır.
III. Ümmetçilik düşüncesi İslam dünyasındaki etkisini kaybetmiştir.