10. Sınıf - Coğrafya - 4. Ünite - Afetler -Doğal Afetler ve Türkiye'de Doğal Afetler - 1
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Orman yangınlarını etkileyen önemli bir faktör iklim şartlarıdır. Nem oranının yüksek olduğu yağışlı bölgelerde orman yangını riski azalırken, nem oranının az olması orman yangını riskini artırmaktadır.
Yeryüzünde meydana gelen bazı afetler jeolojik yapıya bağlı olarak gerçekleşirken bazıları da jeomorfolojik olaylara bağlı olarak gerçekleşir.
Buna göre;
I. deprem,
II. heyelan,
III. volkanizma,
IV. tsunami,
V. çığ
Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada, 2011 yılında can ve mal kaybına neden olan 820 doğal afet, 2012 yılında ise 905 doğal afet meydana gelmiş ve iki sene içerisinde meydana gelen toplam 1725 doğal afet yaklaşık 600 milyon insanı etkilemiştir.
Buna göre, dünyada sayısal olarak en fazla gerçekleşen doğal afetler,
I. deprem,
II. volkanizma,
III. sel,
IV. tsunami
Orojenez sonucunda oluşan kırıklı dağların bulunduğu alanlarda deprem riski fazladır.
Kuraklık dünyanın önemli sorunlarından biridir. Bölgeye düşen yağış miktarının bölgede gerçekleşen buharlaşma miktarından az olması kuraklık tehlikesini ortaya çıkarmaktadır. Kuraklık tehlikesi ciddi olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir.
Bazı afetlerin ortaya çıkmasında, beşeri faaliyetlerinde etkisi vardır. Nükleer kazalar insan etkisiyle ortaya çıkan ve can ve mal kaybına neden olan afetlerdir. Örnek olarak 1986'da Ukrayna’nın Çernobil şehrinde meydana gelen nükleer kaza verilebilir.