10. Sınıf: Coğrafya - 4. Ünite : Çevre ve Toplum - Afetler - Afetler -Doğal Afetler ve Türkiye'de Doğal Afetler - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Ülkelerin gelişmişlik seviyeleri yaşanacak depremlerin yıkıcı etkisi üzerinde belirleyici rol oynar.
Aşağıda bazı doğal afetler ve oluşum nedenleri eşleştirilmiştir.
Buna göre;
I. volkanizma —> Jeolojik,
II. heyelan —> Jeomorfolojik,
III. kuraklık —> Klimatolojik,
IV. sel-taşkın —► Hidrolojik
Çeşitli doğa olaylarının neden olduğu yıkımlar afet olarak ifade edilir. Doğal afetlerin bazıları doğal olayların sonucunda kendiliğinden meydana gelir. Ancak günümüzde pek çok doğal afet üzerinde beşeri"faaliyetlerin etkisi vardır.
Buna göre, aşağıda verilen afet türlerinden hangisinde;
I. deprem,
II. volkanizma,
III. tsunami,
IV. heyelan,
V. şimşek-yıldırım
kyanus altlarında meydana gelen çeşitli faaliyetler sonucunda oluşan dev dalgalara Tsunami” denir.
Tsunamilerin oluşmasında;
I. deniz altı heyelanları,
II. tektonik faaliyetler,
III. gelgit
Toprak örtüsünün eğim yönünde kaymasına heyelan denir. Heyelanların oluşmasında; eğimin fazla olması, yağışlar veya kar erimeleri etkilidir.
Jeolojik afetlerden olan deprem, yer kabuğunda meydana gelen sarsıntılardır. Depremlerin oluşmasında yer altındaki boşlukların tavanlarının çökmesi, volkanik patlamalar veya levha hareketleri etkili olmaktadır
Erken uyarı sistemleri doğal afet tehlikeleri öncesinde karşılaşılabilecek risk oranının en aza indirilmesi için yayınlanan bildirilerdir.
Toprak tabakasının verimli kısmının dış kuvvetler (su, rüzgâr vb.) tarafından süpürülmesine erozyon denir. Erozyona önlem alınmadığı takdirde çevre sorunlarına sebep olmaktadır.
Doğal afetlerden bazıları önlenemez niteliktedir. Deprem, volkanizma, tsunami ve kasırga bu tür afetlere örnektir. Ancak bu tür afetlerden dolayı meydana gelen can ve mal kayıplarının artması veya azalmasında insanın rolü önemlidir.