7. Sınıf : Sosyal Bilgiler - 2. Ünite : Kültür ve Miras - Avrupa' da Uyanış - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
İtalya;
^ Hristiyanlığın merkezi olan Roma’nın bulunduğu ülkedir.
^ Önemli ticaret yollarının kesişim noktasında yer almaktadır.
* İslam kültürüne ait eserlerin tercüme edildiği bir ülkedir.
* Eski Roma ve Yunan kültürüne ait birçok mimari ve sanat eserine sahiptir.
* Birçok krallığın bulunmasına bağlı olarak diğer Avrupa devletlerine göre daha özgür bir ülkedir.
II. Mehmet Dönemi’nde İstanbul’un ve Kırım’ın fethedilmesi ile İpek Yolu’nun; I. Selim Dönemi’nde ise Mısır’ın fethedilmesi ile Baharat Yolu’nun denetimi Osmanlı Devleti’ne geçmiştir. Bu durum AvrupalI devletleri ekonomik olarak olumsuz yönde etkilemiştir. AvrupalI devletler zarar görmemek için bazı çalışmalar yapmışlardır.
Kâğıdın ucuzlaması ve Gutenberg tarafından matbaanın icat edilmesinden sonra edebi ve bilimsel eserlerin çoğaltılması ile bu eserler geniş kitlelere ulaştı. Coğrafi Keşifler sonucu güçlenen burjuva sınıfının bilim, kültür ve sanata destek vermesi sonucu “yeniden
doğuş” anlamına gelen Rönesans hareketi İtalya’da başlayarak Avrupa’ya yayıldı.
Bu bilgide Rönesans hareketinin ortaya çıkmasında;
I. Teknik gelişmeler
II. Kilise ve din adamlarının tutumu
III. Siyasi alanda yaşanan gelişmeler
IV. Ekonomik alanda yaşanan gelişmeler
İstanbul’un Türkler tarafından fethedilmesi sonrasında Avrupalılar vergi ödememek ve ticaret mallarına daha kolay bir şekilde ulaşmak amacıyla Çin ve Hindistan'a giden yeni yollar aradılar. Bu arayışlar Coğrafi Keşiflerin nedenleri arasında yer alır.
Portekiz asıllı Bartelmi Diaz Afrika kıtasının güneyinden dolaşarak Ümit Burnu’nu keşfetti. Portekizli Vasko dö Gama ise Afrika’nın güneyini dolaşarak deniz yolu ile Hindistan’a ulaşmayı başardı.
İspanyol asıllı Macellan ve Del Kano’nun 1519 yılında çıktıkları dünya turunu 1522 yılında Del Kano tamamladı. Böylece Dünya’nın düz olduğunu iddia eden kilise ve din adamlarına olan güven azaldı.
Kristof Kolomb 1492 yılında Atlantik Okyanusu’nu aşarak Amerika kıtasındaki Bahama Adalarfna ulaşan ilk AvrupalI olmuştu. Fakat Kristof Kolomb, ulaştığı yeri Hindistan zannettiği için burada yaşayan halkı “Hintli” olarak adlandırmıştı.
Ameriko Vespuçi 1507’de Amerika’ya ulaştı ve buranın yeni bir kıta olduğunu fark etti. Vespuçi, Amerika’dan yeni dünya olarak söz etmiştir.
Coğrafi Keşifler sonrasında ticaret ile uğraşan tüccarlar zamanla zenginleşerek burjuva denilen yeni bir sınıf oluşturdular. Burjuvalar hem sanatı hem de bilimsel faaliyetleri desteklediler. Burjuvalar sayesinde Yeni Çağ’da Avrupa’da bilimsel ve sanatsal faaliyetler hız kazandı.
Kristof Kolomb, Coğrafi Keşifler için yolculuğuna çıkarken güvendiği şeyler arasında özel olarak yaptırdığı Santa Maria adlı, okyanus şartlarına dayanıklı gemisi, Martellus tarafından çizilen harita ve pusulası yer almaktaydı. Kristof Kolomb harita ve pusulası sayesinde kaybolmayacağına inanıyordu. Kristof Kolomb amacını ise İslam dünyasını arkadan kuşatmak, Batı ve Doğu Hristiyanlarının iş birliğiyle Kudüs’ü almak, Hindistan ticareti için yeni deniz ticaret yolları bulmak olduğunu açıklamıştır. Kristof Kolomb’un bu düşünceleri nedeniyle İspanyol Hükümdarı Ferdinant kendisine destek vermiştir.
XI ve XII. yüzyıllarda yaşanan Haçlı Seferleri sırasında AvrupalIlar, Müslümanlardan matbaa, kâğıt ve pusulayı öğrenmişlerdir. Avrupalıların geliştirdiği bu icatlar bazı değişikliklere de neden olmuştur. Pusulanın geliştirilmesi okyanuslara daha güvenli bir şekilde
açılmaya dolasıyla Coğrafi Keşiflere neden olurken; kâğıdın ucuzlaması, matbaanın geliştirilmesi ve incil’in tercüme edilerek millî
dillere çevrilmesi kilise ve din adamlarına olan eleştirileri artırmış ve kilisenin halk üzerindeki baskısının azalmasına neden olmuştur.
Avrupa’da yaşanan gelişmeler ile ilgili;
I. Savaşlar teknik gelişmelerin yayılmasında etkili olmuştur.
II. Pusulanın geliştirilmesi Coğrafi Keşiflerin yapılmasında etkili olmuştur.
III. Kâğıdın ucuzlaması, matbaanın geliştirilmesi ve sonrasında yaşanan gelişmeler kiliseye duyulan güveni azaltmıştır,
Coğrafi Keşifler sonucunda denizci ve tüccar çok sayıda Avrupalı yeni keşfedilen yerlere gittiler. Başta İspanyol ve Portekizliler olmak üzere keşfedilen yerleri sömürgeleri hâline getirdiler ve bunun için birbirleri ile mücadele ettiler. Keşfettikleri yerlerdeki yerli halkı köleleştirdiler ve buralardaki değerli madenleri Avrupa’ya taşıdılar. Yeni ticaret yollarının bulunması üzerine İpek ve Baharat yolları önemini yitirdi. Osmanlı Devleti bu durumdan etkilenmemek için Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ticari ayrıcalık olan kapitülasyonları tanımıştır. Akdeniz’deki ticari canlılık okyanuslara kaydı. Avrupalılar patates ve domates gibi bitkileri kendi ülkelerine getirerek ilk defa üretime başladılar.
Coğrafi Keşifler ile ilgili verilen haritaya göre;
I. Kristof Kolomb Ümit Burnu’nu keşfetmiştir.
II. Keşifler Hristiyanlık dinini yaymak için yapılmıştır.
III. Osmanlı Devleti Coğrafi Keşifleri kendi lehine çevirmiştir.
IV. Macellan'ın seyahati sonrasında dünyanın yuvarlak olduğu ispatlanmıştır.