5. Sınıf: Türkçe - 3. Ünite: Parçada Anlam - Ana Duygu - Ana Düşünce Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
(1) İnsan, yaşamını başkalarıyla birlikte sürdürmek zorundadır. (2) Çünkü hiç kimse, tüm ihtiyaçlarını tek başına karşılayamaz. (3) Herkes yaşamak için iş bölümü yapmaya, paylaşmaya ve yardımlaşmaya mecburdur. (4) Çiftçi, kasap, fırıncı, öğretmen, terzi, doktor vb. meslek sahipleri bir ürünü ya da bir hizmeti paylaşarak toplumsal hayatın devamlılığı için iş bölümü yaparlar.
Her sabah yeniden uyanmak
Yeniden görmek güneşi
Ve çiçeklerin kokusu
Kuşların sesi
“Merhaba kardeşlerim!” demek
Ne güzel
Hayatta hiçbir zaman en iyisine sahip olamayız. Çünkü karşımıza hep bizden daha çoğuna sahip olanlar çıkacaktır. Bu yüzden elimizdekilerin değerini bilmeli ve onlarla yetinmeyi öğrenmeliyiz. Az şey midir hayatta sağlığa ve huzura sahip olmak. Başkasının sahip olduklarına bakıp üzülmek yerine, sahip olduklarımızla mutlu olmanın keyfini yaşamalıyız.
Ormanlar bizim değil, orada yaşayan küçük büyük pek çok canlının evidir. Bizler aslında zaman zaman bu canlıların evine konuk oluyoruz. Ancak orada nasıl davranacağımızı bilmiyoruz. Belki de biliyoruz ama umursamıyoruz. Yiyoruz, içiyoruz, atıklarımızı da ormanda bırakıp dönüyoruz. Dilleri olsaydı acaba o güzelim ağaçlar, böcekler, sincaplar neler söylerdi bize?
(1) Gereksiz ve uzun telefon konuşmaları zamanı boşa geçirmemize neden oluyor. (2) Telefonu elimize alıp konuşmaya başladığımızda zamanın nasıl geçtiğini anlamıyoruz. (3) Ancak faturalar geldiği zaman ne kadar çok konuştuğumuzun farkına varıyoruz. (4) Belki sonradan pişmanlık duyuyoruz ama iş işten geçiyor.
Çok hastalanmıştı. Onu ziyarete gelen bir tanıdığı hem uzun süre oturmuş hem de çok konuşarak canını sıkmıştı. Adam, susmak bilmiyordu. Bir de damdan düşer gibi sordu: “Eee dostum, bir vasiyetin var mı?” Hasta, “Var.” dedi. “Eğer hasta ziyaretine gidersen bu kadar fazla oturma, bu kadar çok konuşma!”