10. Sınıf: Tarih - 1.Ünite: Yerleşme ve Devletleşme Sürecinde Selçuklu Türkiyesi - Anadolu'da Moğol İstilası Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Kösedağ Savaşı’nın sonucunda siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlar ortaya çıkmıştır.
Kösedağ Savaşı sonrası Anadolu'da kurulan II. Beylikler Dönemi’nde Türk beylikleri birtakım siyasi, askerî ve kültürel faaliyetlerde bulunmuşlardır.
Moğol tehlikesi nedeniyle Türkiye Selçuklularına sığınan Türkmenler yönetime karşı Baba İshak İsyanı'nı çıkarmışlardır.
Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Velî’nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Bu teşkilatın temel düsturu “Eline, beline, diline hâkim ol!” prensibidir.
Türkiye Selçuklularını yaptığı cami, medrese, kervansaray, hastane gibi eserlerle yüksek bir seviyeye çıkarmıştır. Bu nedenle halk tarafından kendisine “Uluğ” unvanı verilmiştir.
Kösedağ Savaşı sonunda Sultan II. Gıyaseddin ordusunu bırakarak savaş alanından kaçmış, devlet hâzinesi ve ordunun bütün teçhizatı Moğolların eline geçmiştir.
I. Alâeddin Keykubad, Anadolu’nun orta ve doğu kesimlerinin Moğol işgaline uğraması ihtimaline karşı askerî tedbirler almış, şehirlerin surlarını ve sınır kalelerini yeniden inşa ettirmiştir.
Harzemşah-Türkiye Selçuklu ilişkilerinin bozulmasında etkili olan Yassıçemen Savaşı nın sonuçları arasında;
I. Harzemşahların yıkılış sürecine girmesi,
II. Moğolların Anadolu'yu yakından izleme şansı bulması,
III. Selçuklular ile Moğollar arasındaki tampon bölgenin ortadan kalkması
Cengiz Han’ın oğulları ve torunları, Abbasi Halifeliği’nin merkezi Bağdat’ı 1258'de ele geçirmiştir. Bu topluluk Suriye dahil Doğu Akdeniz, Batı Anadolu kıyılarına Avrupa’da Viyana Bölgesi'ne kadar egemen olmuştur.
Moğolların yenilmezliğini sona erdiren Sultan Kutuz ve komutanı Baybars, 1260'ta Ayn-ı Calut’ta Moğol ordularını büyük bir bozguna uğrattı. Bu yönetimin başına geçen Sultan Baybars, Elbistan’da Moğolları bir kez daha yenilgiye uğratmıştır.
İslam nizamını yeryüzünde hâkim kılma ve Hak yolunda gaza yapma gayretidir.