8. Sınıf - T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük - 4. Ünite : Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye - Atatürk İlkeleri - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Milletler kendi egemenliklerini mutlaka ellerinde tutmak mecburiyetindedirler. Şimdiye kadar milletimizin başına gelen bütün felaketler kendi talih ve kaderini başka birisinin eline terk etmesinden kaynaklanmıştır. Bu kadar acı tecrübeler geçiren milletin bundan sonra egemenliğini bir kişiye vermesi kesinlikle mümkün olmayacaktır. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ve milletin olacaktır.”
M. Kemal ATATÜRK Atatürk’ün bu sözünden hareketle;
I. Yaşanan olaylardan ders çıkarıldığından bahsedilmektedir.
II. Devlet yönetiminin halkın elinde olması gerektiği vurgulanmaktadır.
III. Yaşanan sorunların nedeni olarak ülkeyi tek kişinin yönetmesi görülmektedir.
Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile:
• Akılcı ve bilimsel bir eğitim anlayışı getirilmiştir.
• Millî kültürün oluşturulmasına katkı sağlanmıştır.
• Çağdaş ve modern bir eğitimin gelişmesi için çaba harcanmıştır.
• Sosyal devlet anlayışına uygun olarak eğitimde fırsat eşitliği sağlanmıştır
Atatürk milletvekilleri ile birlikte trene binmişti. Bilet görevlisinin milletvekillerinden bilet parası almamasına şaşırmış ve nedenini sormuştu. Trenin sadece milletvekillerine bedava olduğunu öğrenen Atatürk, bu duruma sinirlenmiş ve “Ne de güzel halkçılık ama...” demişti.
Atatürk’ün bu sözlerinden hareketle;
I. Atatürk, ayrımcılık yapılmasına sitem etmiştir.
II. Halçılık ilkesi gerektiği gibi uygulanmamıştır.
III. Her alanda toplumsal eşitliğin sağlanması vurgulanmıştır
Atatürk, Türk devletini ve milletini çağdaş uygarlık esviyesinin üzerine çıkarmak amacıyla İnkılapçılık ilkesini geliştirmiştir.
Özel sektörün yetersiz kaldığı durumlarda, yatırımların devlet tarafından yapılmasını öngören ilkeye “devletçilik” denir. Cumhuriyetin ilk yıllarında vatandaşın elinde yeterli sermayenin bulunmaması ve dünya üzerindeki ekonomik kriz sebebiyle büyük yatırımların devlet tarafından yapılması zorunlu olmuştur. Devletçilik bu dönemde bir ekonomi politikası olarak ortaya çıkmıştır. Bu sistemde devlet, yatırım yapan vatandaşlarını destekler. Vatandaşların yapamadığı büyük yatırımları ise kendisi yapar. Böylece devletle vatandaşlar el ele vererek ekonomik kalkınmayı birlikte gerçekleştirirler.
Devletçilik ilkesi, Kurtuluş Savaşı’ndan yeni çıkmış Türk halkının yokluk içinde olması, devletin her zaman halkın yanında olduğunu gösteren bir ekonomik modeli uygulamasını zorunlu kılması sonucu doğmuştur.
Bu metne göre,
I. Devletçilik ilkesi bir mecburiyetten ortaya çıkmıştır.
II. Devlet, sosyal devlet anlayışı ile hareket etmiştir.
III. Özel sektörün gelişmesi için sanayi teşvik edilmiştir,