8. Sınıf - T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük - 1. Ünite : Bir Kahraman Doğuyor - Avrupa' daki Gelişmeler ve Osmanlı Devleti - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Osmanlı Devleti XIX. yüzyılda AvrupalI devletlerden yüksek faizle borç alarak giderlerini karşılamaya çalışmıştır. İlk kez Kırım Savaşı sırasında alınan borçlar büyük oranda israf edilmiştir. Devlet, otuz yıl içinde borçlarının faizini dahi ödeyemez hâle gelerek iflas etmiştir.
Bu bilgilere göre;
I. Osmanlı Devleti ilk dış borcunu İngiltere’den almıştır.
II. Osmanlı Devleti büyük ekonomik sıkıntılar yaşamıştır.
III. Avrupalı devletler Osmanlı’nın iç işlerine karışmaya başlamıştır.
Fransız İhtilali’nin getirdiği milliyetçilik akımı Osmanlı Devleti gibi diğer çok uluslu devletleri de etkilemiştir. Avrupalı devletler kendi ülkelerinde bulunan etnik unsurların ayrılıkçı hareketlerine karşı sert önlemler alırken Osmanlı Devleti’nde meydana gelen milliyetçi hareketlere ise açıkça destek verdikleri gibi onların hamiliğini de üstlenmişlerdir.
Bu bilgilere göre;
I. Milliyetçilik akımından birçok devlet etkilenmiştir.
II. Avrupalı devletler Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü savunmuşlardır.
III. Avrupalı devletler Osmanlı Devleti’nde çıkan isyanlara karşı çifte standart uygulamışlardır.
Osmanlı Devleti’nde XVIII. yüzyıla kadar, Balkanlarda Türk, Rum, Bulgar, Sırp, Yahudi, Arnavut, Boşnak gibi Müslüman ve Gayrimüslim milletler Osmanlı hâkimiyeti altında asırlardır bir arada ve huzur içinde yaşamışlardı.
Fransız İhtilali ile yayılan milliyetçilik akımı, farklı milletleri bünyesinde barındıran Osmanlı Devleti’nin dağılma sürecine girmesine neden olmuştur. Özellikle Balkanlardaki Hristiyan topluluklar, milliyetçilik akımının etkisi ve büyük Avrupa devletlerinin de kışkırtmaları sonucu bağımsızlıklarını elde etmek için ayaklanmaya başladılar. Osmanlı Devleti bu isyanları durdurmak için Tanzimat Fermanı yayınlayarak azınlıkların siyasal, sosyal ve hukuk alanında haklarını genişletmiş ancak istenilen sonucu alamamıştır. Osmanlı Devleti’nde milliyetçiliğin etkisiyle ilk olarak 1804’te Sırplar isyan etti. 1829 Edirne Antlaşması’yla Yunanlar bağımsızlıklarını kazandı. Devam eden dağılma süreci, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda alınan ağır yenilgi sonrası 1878 yılında imzalanan Berlin Antlaşması ile Sırbistan, Karadağ ve Romanya bağımsızlığını ilan edip Osmanlı Devleti’nden ayrılmışlardır.