5. Sınıf: Fen Bilimleri - 1. Ünite: Güneş, Dünya ve Ay - Ay'ın Yapısı ve Özellikleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Dünya’nın tek doğal uydusu Ay’dır. Ay, Dünya çevresinde dolanma hareketi yaparken kendi ekseni etrafında ise dönme hareketi yapar. Ay’ın yaptığı bu iki hareketin süresi yaklaşık olarak birbirine eşittir.
Çin’in “Change 4” adlı uzay aracı, Ay’ın güney kutbundaki Aitken Havzasını incelemek üzere Ay’a iniş yaptı. Dünya’dan çekilmiş hiçbir fotoğraf bulunmayan Aitken Havzası’na ait ilk fotoğraflar Change 4 uzay aracı tarafından çekilerek Dünya’ya gönderildi.
Farklı atmosfer kalınlıklarına sahip Dünya ve Ay’a ait görseller aşağıda verilmiştir.
Dünya’nın sahip olduğu atmosfer sayesinde yaşanabilir gezegen olduğunu ifade eden bilim insanları Ay’ın Dünya’ya göre çok ince bir atmosfere sahip olduğunu belirtmişlerdir. Bu nedenle Ay’da Dünya’dan farklı birtakım durumlar gözlenebilmektedir.
Tarih: 15 Ocak 2019
İnsanlığın uzay yolculuğu için büyük bir gün... Chang’e 4 uzay aracı, Ay’ın karanlık yüzünün jeolojik yapısını incelemenin yanında bir görevini daha başarıyla sonuçlandırdı. Çin Ulusal Uzay İdaresi, Chang’e 4 uzay aracı tarafından Ay’a götürülen pamuk tohumlarının filizlendiğini açıkladı!
Tarih: 17 Ocak 2019
Biyolojik deney için Ay’a gönderilen bitkilerden kötü haber... Düşük yer çekimi, çok ince atmosfer tabakası ve yüksek radyasyon seviyesine rağmen Ay’ın karanlık yüzünde filizlenmeyi başaran pamuk tohumları dondurucu Ay gecesine dayanamadı.
Bilgi: Çıplak gözle bakıldığında Ay’ın yüzeyindeki bazı bölgeler koyu renkte görünür. Geçmişte koyu gri renkte görünen bölgelerin deniz, açık gri bölgelerin ise kara olduğu düşünülüyordu. Daha sonra yapılan gözlemler açık gri bölgelerin kraterlerle kaplı yüksek ve engebeli alanlar, koyu gri bölgelerin ise daha alçak ve düz alanlar olduğunu gösterdi.
Ay’ın yüzeyindeki koyu ve açık renkteki bölgelerin farklı renkte görünmelerinin nedeni bu bölgelerdeki kayaçların kimyasal bileşimlerinin birbirinden farklı olmasıdır. Ay’da yapılan araştırmalar sırasında alınan örneklerin incelenmesi sonucu koyu gri bölgelerdeki kayaçların bileşiminde demir ve mangandan oluşan minerallerin bulunduğunu gösterdi. Açık gri renkteki bölgelerdeki kayaçlarda ise alüminyum içeren minerallerin oranının yüksek olduğu belirlenmiştir.
Yukarıda Ay’ın yapısı ile ilgili bazı bilgiler verilmiştir.