8. Sınıf - T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük - 3. Ünite : Milli Bir Destan : Ya İstiklal Ya Ölüm -Başkomutanlık Yasası ve Tekalif-i Milliye Emirleri - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Eskişehir- Kütahya Savaşları’nın kaybedilmesinin ardından TBMM yasama, yürütme ve yargı yetkilerini Mustafa Kemal Paşa’ya Başkomutanlık yetkisiyle vermiştir.
Mstafa Kemal’in 7-8 Ağustos 1921’de yayınladığı Tekâlif-i Milliye Emirleri doğrultusunda her ilçede Tekâlif-i Milliye komisyonları kurulmuştur. Halktan toplanan ürünlerin komisyon tarafından kayıt altına alınacağı bildirilmiştir. Emirlere uymayanların vatan haini sayılarak İstiklal Mahkemeleri’nde yargılanacağı belirtilmiştir.
kütahya - Eskişehir Savaşlarının ardından Mustafa Kemal 7 - 8 Ağustos 1921’de ordunun ihtiyaçlarını karşılamak için Tekâlif-i Milliye Emirlerini yayımlamıştır. Halkın büyük ölçüde uyduğu bu emirlerden bazıları şunlardır;
• Her aile bir takım çamaşır, birer çift çorap ve çarık verecektir.
• Halk, elindeki silah ve cephaneyi 3 gün içinde orduya teslim edecektir.
• Halkın elindeki binek hayvanlarının ve taşıt araçlarının %20’sine el konulacaktır.
• Tüm demirci, dökümcü, nalbant, terzi ve marangoz gibi iş sahipleri ordunun emrinde çalışacaktır.
Millî Mücadele Dönemi’nde görülen;
I. Kuvayımillîye’nin kaldırılarak düzenli orduya geçilmesi,
II. Tekâlif-i Milliye Emirleri’nin yayımlanması,
III. Asker Kaçakları Hakkında Kanun çıkarılması
Kütahya - Eskişehir Muharebelerinde düzenli ordunun yenilmesi üzerine bazı milletvekilleri Mustafa Kemal’in ordunun başına geçmesi gerektiğini dile getirmiştir. Yapılan görüşmelerde Mustafa Kemal Başkomutanlığı kabul ederek meclisin yasama, yürütme ve yargı yetkilerini talep etmiştir.
Türk halkı her türlü yoksulluğa karşın, elinde bulunan her şeyi Tekâlif-i Millîye Emirleri’ne uyarak orduyla paylaşmıştır. Yapılan yardımlar sayesinde ordunun ihtiyaçları büyük ölçüde karşılanmıştır.
Buna göre;
I. Halk büyük bir sorumluluk üstlenmiştir.
II. Vatanseverlik duygusuyla hareket edilmiştir.
III. Ordu-millet anlayışı doğrultusunda hareket edilmiştir.
eskişehir - Kütahya Savaşlarının kaybedilmesinin ardından 5 Ağustos 1921’de TBMM tarafından üç aylık süre ile Mustafa Kemal Paşa’ya Başkomutanlık yetkisi verilmiştir. Bunun üzerine kürsüye gelen Başkomutan Gazi Mustafa Kemal, yaptığı konuşmada şöyle demiştir: “Efendiler, düşmanı kesinlikle yeneceğimize dair olan güvenim bir dakika olsun sarsılmamıştır. Bu dakikada, bu gönül dolusu güvenimi, yüksek heyetinize karşı, bütün millete karşı ve bütün âleme karşı ilân ederim.