8. Sınıf - T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük - 3. Ünite : Milli Bir Destan : Ya İstiklal Ya Ölüm -Batı Cephesi- Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Mondros Ateşkes Antlaşması’nın ardından düzenlenen Paris Barış Konferansı’nda alınan kararlar doğrultusunda İzmir ve çevresi Yunanlar tarafından işgal edilmiştir. İşgaller karşısında bölge halkı önce hakkını müdafaa-i hukuk cemiyetleri aracılığıyla aramaya başlamıştır. Cemiyetler işgalleri önlemede yetersiz kalınca silahlı direniş örgütleri olan Kuvayımillîye birliklerini kurmuşlardır.
Bu bilgilere göre;
I. Paris Barış Konferansı’nda Anadolu’nun paylaşılması üzerinde durulmuştur.
II. Türkler haklarını hukuk yoluyla aramaya çalışmışlardır.
III. İzmir önce İtalyanlar ardından Yunanlar tarafından işgal edilmiştir.
I. İnönü Savaşı’nda Yunanların Türk ordusu karşısında yenilerek geri çekilmeleri üzerine itilaf Devletleri, savaşta elde edemedikleri başarıyı diplomatik yollarla gerçekleştirmek istemiştir. Bu sırada Sovyetler Birliği ile TBMM arasında olumlu ilişkiler kurulmuştur. Fransa ve İtalya ise Anadolu’da başlayan Millî Mücadele hareketinin basit bir direniş olmadığını anlamışlardır. Bunun üzerine, İtilaf Devletleri ortaya çıkan yeni durumu değerlendirmek ve Sevr’i diplomatik yollardan TBMM’ye kabul ettirmek için Londra’da bir konferans düzenlenmiştir. Bu konferansa Osmanlı Hükümeti ile TBMM Hükümetini birlikte çağırmışlardır. Mustafa Kemal konferanstan sonuç alınamayacağını bildiği hâlde TBMM adına Bekir Sami Bey'i konferansa yollamıştır.
Büyük Millet Meclisinin açılması ve yeni Türk Devleti’nin temellerinin atılmasından sonra ihtiyaç duyulmasına rağmen henüz bir anayasa hazırlanamamıştı. Millî Mücadele Dönemi’nde cephelerde düşmanla mücadele devam ederken Meclis, anayasa çalışmalarını da yürütmekteydi. I. İnönü Zaferi’nin kazanılmasından sonra 20 Ocak 1921 tarihinde bağımsızlık savaşının sürdürüldüğü olağanüstü bir dönemde meclis tarafından hazırlanmış olan, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu (1921 Anayasası) kabul edilmiştir.
1921 Anayasası’nın bazı maddeleri şunlardır;
• Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.
• Yürütme ve yasama yetkisi milletin tek ve gerçek temsilcisi TBMM’de belirir ve toplanır.
• Türkiye Devleti, TBMM’ce yönetilir ve hükümeti TBMM Hükümeti adını alır
İngiltere, Sevr Barış Antlaşması’m BMM Hükûmeti’ne kabul ettirmek için Yunanları harekete geçirmiştir. BMM düzenli orduyu kurduğu dönemde Çerkez Ethem isyanını fırsat bilen Yunanlar 6 Ocak 1921’de Bursa-Uşak hattından Eskişehir’e doğru saldırıya geçmiştir. Amaçları Eskişehir’i ele geçirip demir yolu hattını kontrol altına almak, Ankara’ya ulaşıp meclisi dağıtmak ve Sevr’i BMM’ye kabul ettirmekti. Yunan kuvvetleri 9 Ocak 1921 tarihinde İnönü mevkiindeki Türk mevzilerine saldırmıştır.