8. Sınıf - T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük - 3. Ünite : Milli Bir Destan : Ya İstiklal Ya Ölüm -Batı Cephesi- Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
I. İnönü Savaşı’ndan sonra Türk - Afgan heyetleri arasında dostluk ve iş birliği antlaşması yapmıştır. Antlaşmaya göre iki ülke arasında siyasi ilişkileri kuvvetlendirmek amacıyla karşılıklı elçiler görevlendirildi. İki devlet birbirlerinin bağımsızlığını tanımıştır. Taraflardan biri saldırıya uğradığı zaman, saldırıya uğrayan devlete diğeri yardım edecektir. Bu antlaşma ile ilk defa Müslüman bir devlet TBMM’yi ve Misakımillî’yi tanımıştır.
Millî Mücadele, Türk milleti için bir ölüm kalım savaşıydı. Bunun farkında olan Türk kadınları da fiilî olarak cepheye katılmakta gecikmedi. Bu yüzden, kahraman “Mehmetçik’lerimizin yanında “Ayşecik’ler, “Fatmacık”lar da anılmaya başlandı. Tarihimizde cephede bizzat savaşmış kadın kahramanlara rastlanmaktadır. Meselâ 93 Harbi’nde Aziziye tabyalarında kadınları peşine takarak kahramanca mücadele veren Kara Fatma ve Nene Hatun, bu konuda efsaneleşen isimlerdendir. Millî Mücadele’ye katılan Türk kadınları da bu zincirin halkalarını meydana getirmiştir. Bunlardan birisi de Gördesli Makbule’dir.
Buna göre;
I. Kurtuluş Savaşı Türkler için hayati öneme sahiptir.
II. Türk kadını zor dönemlerde ordunun yanında yer almıştır.
III. Türk halkı bağımsızlık için topyekûn mücadele etmiştir.
10 Temmuz 1921 tarihinden itibaren Kütahya ve Eskişehir yönünden saldırıya geçen Yunan kuvvetleri 13 Temmuz’da Afyon, 17 Temmuz’da Kütahya ve 19 Temmuz’da Eskişehir’i ele geçirmişlerdir. Türk ordusunun başlattığı karşı taarruz başarısız olunca Mustafa Kemal’in emriyle ordu, Sakarya Irmağı’nın doğusuna çekilmiştir. Böylece Kütahya- Eskişehir savaşları kaybedilmiştir. Yunanlılar bu savaşla Türk ordusuna karşı ilk galibiyetini almıştır.
Buna göre Kütahya - Eskişehir Savaşları ile ilgili;
I. Düzenli ordu ilk yenilgisini almıştır.
II. Türk ordusu saldırı gücüne ulaşmıştır.
III. İki ordu arasına doğal engel konulmuştur.
IV. Halkın bağımsızlık inancı tamamen yok olmuştur,
I. İnönü Zaferi’nin ardından Sovyetler Birliği ile imzalanan Moskova Antlaşması’nın bazı maddeleri şunlardır;
• Taraflardan birinin tanımadığı bir antlaşmayı diğer taraf da tanımayacaktır.
• Kars, Ardahan ve Artvin TBMM Hükûmeti’ne; Batum Gürcistan’a; Nahcivan Azerbaycan’a bırakılacaktır.
• Sovyetler Birliği Misakımillî’yi tanıyacak ve kapitülasyonları kaldıracaktır.