5. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 6. Ünite: Etkin Vatandaşlık - Bayrağımız ve İstiklal Marşı Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Egemenlik, hâkim olma ve yönetme anlamına gelen bir kavramdır. Bir devletin; vatandaşlarını, o ülkenin sınırları içinde yaşayan yabancıları ve ülke üzerindeki yetkilerinin tümüne denir. Milli egemenlik ise egemenliğin doğrudan millete ait olmasıdır. Ülkeyi yönetme gücünün doğrudan doğruya halk tarafından kullanıldığı ülkelerde milli egemenlik vardır.
Buna göre;
I. Bir ülkenin milli egemenliğe sahip olması için yönetme gücünün halkta olması gerekir.
II. Milli egemenlikte demokratik ilkeler esastır.
III. Egemenliğin yalnızca bir kişide olması milli egemenliğe uygundur.
Anayasanın 3. maddesi aşağıdaki gibidir.
Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı “İstiklal Marşıdır.” Başkenti Ankara’dır.
Bağımsızlığımızın sembollerinden olan İstiklal Marşımız Mehmet Akif Ersoy tarafından Türk milletine armağan edilerek yazılmıştır. Millî mücadelenin başladığı yıllarda, savaş halindeki cephedeki askerlerin morallerini yükseltip milli duygularını güçlendirecek bir ulusal marşa ihtiyaç duyulmuştur. Bunun üzerine dönemin Millî Eğitim Bakanlığı ödüllü bir yarışma açmıştır. Yarışmaya 724 şiir katılmıştır. Oluşturulan değerlendirme komisyonu, şiirlerin tamamını inceledikten sonra içlerinden 6 şiiri seçmiştir. Ancak yapılan değerlendirmede bu şiirlerin de ulusal marş olma niteliği taşımadığı görülmüştür. Zamanın Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver ulusal İstiklal Marşı’mızı Mehmet Akif Ersoy’un yazmasını istemiştir. Mehmet Akif Ersoy Para ödülünü almamak koşulu ile İstiklal Marşını kaleme almıştır.
Bu metne göre;
I. İstiklal Marşı savaş döneminde askerin milli duygularını artırmak için yazılmıştır.
II. Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı için hiçbir ücret istememiştir.
III. İstiklal Marşı Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık sembollerinden biridir.
Bayrak bir milletin bağımsız olduğunu gösteren önemli bir sembollerden biridir. Bağımsız olan her ülkenin kendine ait bir bayrağı bulunur. Türk bayrağı da bizim varlığımızın ve bağımsızlığımızın göstergesidir. Bayrağımız rengini bu vatan için şehit olan vatandaşlarımızın kanlarından almıştır. 1983 yılında çıkarılan Türk bayrağı kanunu ile bayrağımızın boyutları, şekli, nerelerde ve nasıl kullanılacağını belirtmiştir.