9. Sınıf: Türk Dili ve Edebiyat - 7. Ünite: Biyografi / Otobiyografi - Biyografi / Otobiyografi / Öz Geçmiş Özellikleri - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
1902’de doğdum
doğduğum şehre dönmedim bir daha
geriye dönmeyi sevmem
üç yaşımda Halep’te paşa torunluğu ettim
on dokuzumda Moskova’da komünist üniversite öğrenciliği
kırk dokuzumda yine Moskova’da Tseka-Parti konukluğu
ve on dördümden beri şairlik ederim
kimi insan otların kimi insan balıkların çeşidini bilir
ben ayrılıkların
kimi insan ezbere sayar yıldızların adını
…
Bu metin ile ilgili olarak,
I. Şiir biçiminde yazılan bir otobiyografi olduğu
II. Bir yakınma dile getirildiği
III. Kurmaca bir gerçekliği yansıttığı
ifadelerinden hangileri söylenemez?
Denizli ilinin Dedebağı kasabasında doğdum, ilkokulu Dedebağ, ortaokulu aynı ilçenin Darıveren kasabasında, liseyi Bolu Erkek Öğretmen Okulunda ve yükseköğrenimimi de Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümünde tamamladım. 1980-85 yılları arasında Tokat İmam Hatip Lisesinde Matematik öğretmenliği yaptıktan sonra 1985 Şubat’ında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesine Arş.Görevlisi olarak atandım. Yüksek Lisansı aynı üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsünde ve doktorayı da Büyük Britanya’nin Galler Üniversitesinde tamamladım. ... 2004 yılından beri Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığını yürütmekteyim. Evli ve üç çocuk babasıyım. ...
…… kişinin, iş yaşamını, uzmanı olduğu konudaki deneyim ve birikimlerini resmi bir dil ve biçimle aktardığı; daha çok iş başvurularında kullanılan metinlerdir.
……. , kişinin diğer insanlar tarafından bilinmeyen yönlerinin, ünlü olduğu alan dışındaki yaşamının tanınmasını, geçmişinin -en doğru kaynaktan- öğrenilmesini, hakkında söylenen ya da bilinenlerin bir kez de bizzat kendisi tarafından aktarılmasını, alanındaki başarısını nelere borçlu olduğunu ve nasıl kazandığını ifade etmesini sağlar.
AHMEDÎ
-Allah rahmet eylesin Sivas’tandır. Murat Han Gazi devrinde boy beyi olan Mîr Süleyman Şah’ın maiyetindeki şairlerden ve o dönemin bilgili kişilerindendi. iskendername’yi adı geçen adına söylemişti. Bu eserde, bâtıni ilimlerden, afaki ve enfüsi teşbih ve temsil ile geometri, astronomi, yıldızlar ilmi ve hikmetten çok mana ve marifeti bir araya getirip kullanmıştır. Ama şiirinde pek o kadar zerafet, söz ve ifadelerinde hemen hiç güzellik yoktur. Rivayet edilir ki adı geçen kitap, Ahmedî tarafından yazıldıktan sonra çağının ileri gelenlerine sunulmuş ve hiç kabul görmemiş. Bu tarz şiirle bir kitaptansa fazlalıklardan arındırılmış bir kaside tercih edilirdi, demişler.