8. Sınıf - T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük - 2. Ünite : Milli Uyanış -Büyük Millet Meclisine Karşı Çıkan Ayaklanmalar- Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
BMM açıldıktan sonra Anadolu’nun bazı yerlerinde çeşitli nedenlerle ayaklanmalar çıkmıştır. Bunlardan bazıları Kuvayımillîye birliklerinin düzenli orduya katılmak istememeleri ve başına buyruk hareket etmeleri isyan etmelerine yol açmıştır.
Metne göre;
I. Ethem Bey,
II. Çopur Musa,
III. Demirci Mehmet Efe
Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi verdiği bir dönemde ortaya çıkan isyanlar millî kuvvetlere zaman ve insan kaybettirmiş millî kuvvetlerin savaş gücünü zayıflatmıştır. Millî Mücadele’nin uzamasına ve Yunan işgalinin Anadolu’nun içlerine kadar yayılmasına sebep olmuştur. Millî birlik ve beraberliğin sağlanmasında, sosyal hayatta ve savaşma gücünde derin yaralar açılmıştır. Bütün bu olumsuzluklara rağmen meclis, tüm isyanları bastırarak otoritesini güçlendirmiş ve Anadolu’da tek hâkim güç hâline gelmiştir.
Mebusan Meclisinin dağıtılması üzerine Ankara’da çalışan Büyük Millet Meclisinin amacı tam bağımsızlığı sağlamaktır. Dördüncü kez kurulan Damat Ferit Hükümeti, çalışmalarını bu amaç doğrultusunda sürdüren Ankara Hükümetine karşı tavrını sertleştirmiştir. İstanbul Hükümeti, Millî Mücadele hareketine ve meclise karşı halkı kışkırtarak Anadolu’nun çeşitli yerlerinde isyanların çıkmasında etkili olmuştur.
Buna göre verilen;
I. Demirci Mehmet Efe,
II. Bolu, Düzce, Hendek, Adapazarı,
III. Ethem Bey, IV. Cemil Çeto
Büyük Millet Meclisi isyanları bastırmak ve Anadolu’daki otoritesini sağlamak için çeşitli tedbirler almıştır.
Buna göre;
I. Hıyanet-i Vataniye (vatana ihanet) Kanunu çıkarılması,
II. İstiklal mahkemelerinin kurulması,
III. İstanbul Hükümeti’yle resmî işlerin kesilmesi,
IV. İradeyi Milliye adlı bir gazetenin kurulması