11. Sınıf Geometri 2. Ünite : Çember ve Daire Çemberde Açı Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Şekildeki O merkezli yarım daire biçimindeki kâğıt [CD] 9. boyunca ok yönünde katlandığında A noktası Şekil 2'deki gibi O noktasıyla çakışıyor.
O, çemberin merkez m(BAÖ) = 50° m(BCÖ) = 70°
Şekildeki [BD] çaplı yarım çemberin merkezi olan O noktası, ABC üçgeninin BC kenarı üzerindedir
Şekildeki duvar saatinde 3 ve 7 noktalarını birleştiren kiriş ile 4 ve 9 noktalarını birleştiren kirişin kesişmesiyle oluşan dar açının ölçüsü x'tir.
Şekildeki çember ABC üçgeni üzerindeki A, B ve K noktalarından geçmektedir.
Aşağıdaki şekilde D ve K noktaları, merkezi O noktası olan [AB] çaplı çember üzerindedir
Şekilde O noktası ABC üçgeninin çevrel çemberinin merkezidir.
Murat, tahtaya bir pergel yardımıyla O merkezli bir çember çizip üzerine bir A₁ noktası işaretliyor. Sonra açıklığını azalttığı pergelin ucunu A₁ noktasına koyup bir çember yayı çiziyor ve O merkezli çemberi kestiği noktayı A₂ olarak isimlendiriyor. Pergelin açıklığını bozmadan A₂ merkezli bir çember yayı çizip çemberi kestiği noktayı A₃ olarak isimlendiriyor.
Şekilde, farklı parlaklık düzeylerinde yanan bir lambayı yakmak için kullanılan reostalı bir anahtar verilmiştir. Bu anahtarın düğmesi üzerine eşit aralıklarla A, B, C, D ve E noktaları yerleştirilmiştir. Anahtarın düğmesindeki kırmızı ibre E'yi gösterdiğinde lamba kapalı, D'yi gösterdiğinde lambanın parlaklığı düşük, A'yı gösterdiğinde ise lambanın parlaklığı en yüksektir. Lamba kapalı iken anahtarın düğmesi saatin tersi yönde 96° döndürüldüğünde lamba B seviyesinde yanmaktadır.