11. Sınıf : Türk Dili ve Edebiyat - 2. Ünite : Hikaye - Cumhuriyet Dönemi’nde Hikaye ( 1923-1940 ) Test Soruları - Test Çöz - 2023 Yeni MEB Eğitim Müfredatına Uygun Yeni Nesil Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
• Tüneldeki Çocuk
• Sarnıç
• Alemdağ'da Var Bir Yılan
• Korku hikayelerinin öncü ismi olan sanatçı Yedi Meşaleciler topluluğunun üyesidir. Bir Yudum Su, Bahar Hikayeleri adlı eserleri vardır.
• Durum öyküsünün tanınmış temsilcilerindendir. Sade, sanatsal kaygıdan uzak bir dille eser vermiştir. Mendil Altında, Otlakçı yazarın hikayelerinden birkaçıdır.
• Estetik endişe gütmeden hikayelerini kaleme almıştır.
Eserlerinde realist bir bakış açısı vardır. Sönmüş Yıldızlar, Olağan İşler yazarın hikayeleri arasındadır.
• Gözlem yönü güçlü olan sanatçı, toplumcu gerçekçi öyküler yazmıştır. Değirmen ve Ses adlı hikayeleriyle dikkat çekmiştir.
I Alemdağ'da Var Bir Yılan - Sait Faik Abasıyanık
II Yakacık Mektupları - Mahmut Yesari
III Talkımla Salkım - Kenan Hulusi Koray
IV Kız Ali - Ercüment Ekrem Talu
V Bataklık Çiçeği - Selahattin Enis
Kağnıya yetişemeden tekrar düştü, yüzü yolun beyaz ve kül gibi ince tozlarına gömüldü. Kağnı, taşlara çarptıkça, üzerinde bağlı yükü iki tarafa fırlatarak ve yükselip alçalan uzun, yanık gıcırtılar çıkararak ve ay ışığının altında ve gecenin sessizliği içinde arkasında hafif bir toz bulutu bırakarak ağır ağır kendi bildiğine ilerliyordu.
Dil, üslup ve içerik bakımından çağdaşı yazarlardan ayrılmıştır. Uzun ve sağlam cümlelerle oluşturduğu hikayelerinde Osmanlı Türkçesinden sözcüklere yer vermiştir. Kırmızı ve Siyah, Sanatkarlar yazarın hikaye türündeki eserlerindendir.
Yedi Meşale topluluğunun tek hikayecisi olarak ün kazanan Kenan Hulusi Koray'ın Bahar Hikayeleri ve ---- adlı hikaye kitapları en tanınmışlarıdır. Kenan Hulusi, bazı hikayelerinde bilgisizlik, köylünün problemleri gibi sosyal temalara yer vermiştir. Bunun yanı sıra yazarın psikolojik konuları ele aldığı hikayeleri de vardır.
I Bataklık Çiçeği
II Bir Otelde Yedi Kişi
III Kırmızı ve Siyah
IV Eski Resimler
V Bay Virgül
1923-1940 arası süreçte hikayeciliğimizde öne çıkan eğilimlerden biri de durum hikayesidir. Özellikle Fahri Celalettin Göktulga, Sadri Ertem ve Sabahattin Ali gibi sanatçılar bu anlayış doğrultusunda eser vermiştir.
Mahkeme salonunda o gün durulacak yer yoktu. Ahali birbirini eziyordu. Fakat müddeiumumi söze başlarken ortalığa soğuk bir mezat sessizliği çöktü. Maznun mevkiinde elleri arasında sıktığı başından saçları görünen siyahlı bir genç vardı. Ahali ondan ziyade biraz ileride sakin ve dalgın oturan avukatı Behiç Necdet Bey'e dikkat ediyordu. Behiç Necdet memleketin en muvaffakiyetli avukatlarındandı. Üzerine aldığı davaların ekserisini kazanırdı. Ahali onun işinde iyi olduğunu konuşurdu
Ağaçlar yine yaz hazırlığına girişti. Çiçekler, çetin geçen kıştan sonra enerjilerini yeniden kazanmış gibi. Eh, böylesi bir doğa benim de hoşuma gider. Ne yalan söyleyeyim, oldum olası kışı sevemedim. Ben ki Marmara'yı en güzel haliyle kışta bulmuşum. Buna rağmen neden kışı sevemedim bir türlü? Garip değil mi? Denizi çok severim. Adaları da ... Ama orada bile kış mevsiminden hoşnut olmam.
• ----: Hikayenin başlı başına bir edebiyat türü olduğunu belirten yazar, hikayelerini Avurzavur Kahvesi, Elde Bir Mustafendi, Tel<ik-ı Selôse ve Kına Gecesi adlı kitaplarda bir araya getirmiştir.
• ----: Hikayelerinde sosyal meseleleri işleyen bir yazarımızdır. Teravihten Sahura, Meşhedi'nin Hikôyeleri, Gün Doğmayınca, Kız Ali adlı eserlerinde hikayelerini toplamıştır.
• ----: Hikayelerini beş kitapta bir araya getirmiştir. Bunlar
Yeni Dünya, Sırça Köşk, Ses, Değirmen ve Kağnı'dır.
----. öykülerinde toplumsal ve psikolojik konulara, Kurtuluş Savaşı'na, Kore Savaşı'na ve Çanakkale Savaşı'na yer vermiştir.
Eski İstanbul yaşantısını canlı bir biçimde anlatmıştır. Kişi tasvirlerinde başarılı bir yazardır. Teravihten Sahura, Kız Ali eserlerinden birkaçıdır.
I Sabahattin Ali
II Reşat Nuri Güntekin
III Sait Faik Abasıyanık
IV Yakup Kadri Karaosmanoğlu
V Sadri Ertem