9. Ünite: Türk Dili ve Edebiyat - 1. Ünite : Giriş - Dilin Kullanımından Doğan Türler - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Göynüme sorsalar, gör bah, ne diyer.
(I) Kelimeler, yazarın elindeki tek alet. (II) Hayatı, insanları, çelişkileri, her türlü duyguyu kelimelerle anlatıyorsun. (III) Bu yüzden, kelime seçimini önemserim. (IV) Anlattığın her olaya, duyguya, iklime uygun düşecek bir kelime seçimimizin olması gerekir. (V) Yazarın kelimelerle ilişkisi okur tarafından tam görülemez ama okurken belli bir melodiyi o kelimelerin içinde hisseder. (VI) Bence hissetmeli de bu yazının lezzetini artırır, okuyana ulaşmasını ve yazının birçok kanaldan hafızaya yerleşmesini sağlar.
— ve — yazı dili olarak kullanılırken — söylenişinde görülen farklılıklar yazı diline geçmez
Bir toplumda zihinde biçimlenen bir çiçek kavramı, ç, i, ç, e, k seslerinin birleşmesinden oluşmuş çiçek söylenişindeki bir ses ve kelime kalıbı içine sokulurken, bir başka toplumda aynı kavram f, I, o, w, e, r seslerinden kurulmuş flower biçimindeki ses kalıbına, daha başka bir toplumda ise blume ses kalıbına sokulmuştur.
I. Bir dilin bilinen ve takip edilen dönemlerinden önce kendisinden ayrılmış olan çok büyük ses ve şekil ayrılıkları gösteren kollarına denir.
II. Bir dilin değişik bölge ve şehirlerindeki halkın kelimeleri söyleyiş farklılıklarına verilen addır.
III. Bir dilin izlenebilen tarihî dönemlerinde ayrılmış koludur.
IV. Özel dil içinde, adacık halinde bir coğrafi bölgede yaşayan grupların veya bir mesleğe mensup olanların anlaşılırlık oranı çok düşük kendine has konuşma biçimidir.