8. Sınıf - T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük - 3. Ünite : Milli Bir Destan : Ya İstiklal Ya Ölüm -Maarif Kongresi -Direnişten Dirilişe : Sakarya' dan Büyük Taarruza- Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Sakarya Savaşı’ndan sonra itilaf Devletleri; ‘Türkler savunma savaşı yaparlar, fakat taarruz edemezler, etseler de muvaffak olamazlar.” demişlerdir.
Buna göre İtilaf Devletleriyle ilgili;
I. Türklerin saldırıya geçemeyeceğini düşünmektedir.
II. Anadolu’daki amaçlarını tamamen gerçekleştirmişlerdir.
III. Türk ordusunun inancını kırmak istemişlerdir,
Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılması TBMM Hükümetine siyasi saygınlık kazandırmıştır. Önceleri TBMM ile mesafeli ilişkiler kuran İtalya ve Fransa gibi İtilaf Devletler bu askeri başarıdan sonra tutumlarını değiştirmişler ve TBMM ile çeşitli antlaşmalar imzalamışlardır.
Bu bilgilere göre,
I. Kazanılan savaş sonrasında, bazı devletlerin TBMM’ye bakış açısı değişmiştir.
II. Askeri başarıları TBMM’nin uluslararası alanda saygınlığını artırmıştır.
III. İtilaf Devletleri TBMM’ye ateşkes teklifinde bulunmuştur.
Büyük Taarruz, Yunanların Eskişehir yönünden taarruz beklemesi sebebiyle Afyon üzerinden başlatıldı. 27 Ağustos’tan itibaren Türk kuvvetleri üstünlüğü ele geçirdi. Mevzilerini kaybeden Yunan kuvvetleri geri çekilmeye başladı.
Mustafa Kemal Başkomutanlık Kanunu ile TBMM’nin tüm yetkilerini üzerine alırken bu sürenin üç ayla sınırlandırılmasını istemiştir.
Buna göre Mustafa Kemal’in;
I. Manda ve himaye,
II. Millî egemenlik,
III. Laik devlet
Sakarya Savaşı’nın kazanılmasından sonra Fransa Anadolu’daki emellerinden vazgeçmiş ve TBMM ile Ankara Antlaşması’nı imzalamıştır. Bu antlaşmayla Hatay’a özerklik verilmiş, Hatay’da Türk kültürünün korunması ve Türkçe’nin resmî dil olarak kabul edilmesi kararlaştırılmıştır.