10. Sınıf : Türk Dili ve Edebiyat - 3. Ünite : Şiir - Divan Şiiri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Arap ve Fars edebiyatının etkisinde gelişen ......... edebiyatı 13. yüzyılda başlamıştır, ilk örneklerini veren ......... . Özellikle şiir alanında gelişen bu edebiyatın en parlak dönemi 16. yüzyıldır. Bu edebiyatın son büyük şairi, 18. yüzyıl sanatçısı olan ......... .
Türk divan şairlerince en çok sevilen nazım şekli olan gazeller, özellikle aşk, güzellik ve içki konularına yer veren şiirlerdir. Divan şiirinin en yaygın ve lirik biçimi olan bu türün ünlü şairleri arasında …….. vardır.
14. yüzyılın en çok eseri olan şairidir. Güçlü bir şair değilse de, bilgin kişiliği ve kaleme aldığı hacimli eserleri ile divan edebiyatının gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Divan şiirinin asıl kurucusu olduğu söylenebilir. Divan'ının yanı sıra “ İskendernâme” ve “Cemşid u Hurşit” isimli mesnevileri de vardır. Eserleri arasında edebiyat teorisine dair olanları da vardır.
I. Musarra, kendi arasında kafiyelenen beyittir.
II. Terbi, bir gazelin, herhangi bir beyitine aynı ölçü, aynı kafiye ve aynı konuda baştan iki dize ekleyerek dörtlemektir.
III. Musammat gazel, aruzun iki eşit parçaya bölünebilen kalıplarıyla yazılan ve mısra ortalarında iç kafiyesi bulunan gazel türüdür.
IV. Taştir, tek dörtlükten oluşan ve aaxa biçiminde kafiyelenen, yoğun bir anlam içeren nazım biçimidir.
V. Şah beyit, bir gazelde özellikle yazılmış en güzel beyittir.
Zalim olsa ne rütbe bi-perva
Yine bünyad-ı zulmü biz yıkarız
Merkez-i hâke atsalar da bizi
Kürre-i arzı patlatır çıkarız
......... klasik divan şiirinin bütün ölçülerini kullanmış ayrıca tam bir olgunluğa eriştirdiği ......... nazım şeklini millî bir şekil olarak geliştirmiş ........ adlı eserinde Türkçe ve Farsçayı karşılaştırmış ve Türkçenin fiiller, cinaslar bakımından Farsçadan üstün olduğunu söylemiş ve örnekleriyle bunu ispatlamıştır.
(I) Divan edebiyatında düzyazı türünde eserler verilmesine rağmen şiir türü daha çok gelişmiştir. (II) Şiirlerde bütün güzelliğine değil, parça güzelliğine önem verilir. (III) Sosyal konulardan ziyade soyut konulara değinilmiştir. (IV) Duygu ve düşünceler kalıplaşmış sözlerle anlatılmıştır. (V) Anlatıma değil, anlatılan konuya önem verilmiştir.