11. Sınıf: Coğrafya - 2. Ünite: Beşeri Sistemler - Doğal Kaynaklar ve Ekonomi Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Fosil yakıtların, kurulan tesislerde yakılmasıyla ortaya çıkan sıcaklıktan elde edilen enerjiye termik enerji denir.
Bazı ülkeler, doğal kaynak bakımından zengindir ancak teknoloji bakımından yeterince gelişmemiştir. Bu tür ülkeler, doğal kaynaklarını etkili bir biçimde değerlendiremez. Özellikle petrol ve doğalgaz rezervleri bakımından zengin ülkelerden bazıları bu kaynaklarını ham madde olarak ihraç eder. Bu ülkelerde ekonomi doğal kaynak ihracatına dayalıdır.
Doğal kaynakların yeryüzünde dağılışı dengeli olmadığı gibi bu kaynakların kullanım biçimi de ülkeden ülkeye değişmektedir. Örneğin orman bakımından zengin olan bazı ülkeler bu kaynaktan yararlanırken ormanları tahrip etmekte, bazı ülkeler ise ormanların sürdürülebilirliği için kesilen her ağacın yerine yeni fidan dikmektedir.
Yeryüzünde bazı ülkeler, hem doğal kaynak bakımından zengin hem de ileri bir teknolojiye sahiptir. Bu tür ülkeler, doğal kaynaklarını etkili bir biçimde kullanarak gelişme hızlarını artırmaktadır.
I. Katar
II. Japonya
III. Moğolistan
IV. A.B.D
V. Kanada
Güneş; temiz, güvenilir ve ucuz bir doğal kaynaktır. Güneş enerjisi, birçok kullanım alanının yanında enerji üretiminde de kullanılabilir.
İlk insanın Dünya’ya ayak basması ile başlayan doğal kaynak kullanımı nüfusun artmasına paralel olarak çeşitlenmiştir.
Paleolitik dönemde kesici alet yapımında kullanılan bu doğal kaynak günümüzde inşaat malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Neolitik dönemde tarımsal faaliyetlerin başlaması bu doğal kaynağın önemini artırmıştır.
İlk olarak besin etmek amacıyla kullanılan bu doğal kaynak zamanla yakacak ve çeşitli sanayi kuruluşlarına hammadde elde etmek amacıyla kullanılmıştır.
Daha önce konutların ısıtılmasında kullanılan bu doğal kaynak sanayi devriminin itici gücü olmuştur. Günümüzde demir-çelik sanayisinde ve termik santrallerde kullanılmaktadır.
Ekonomik etkinliklerin gelişmesi ve çeşitlenmesinde etkisi büyük olan doğal kaynaklar, beşerî faaliyetlerle sıkı bir ilişki içindedir.
Ekosistemlerin devamlılığı için en önemli doğal kaynaklardan biri olan güneş enerjisi insanlar tarafından çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Özellikle güneş panelleri sayesinde elektrik enerjisinin depolanması ve kullanılmasının gelecekteki enerji ihtiyacını büyük oranda karşılayacağı düşünülmektedir.
Son yüzyılda tüketimin küresel çapta büyük artış göstermesinde;
I. Doğal kaynakların artması,
II. Dağıtım olanaklarının gelişmesi,
III. Nüfusun artması,
IV. Tarımda çalışan nüfus oranının artması,
Doğal kaynak bakımından fakir, ancak gelişmiş bir ülke ile ilgili olarak;
I. Ham madde ihracatı fazladır.
II. Sanayi ürünlerinin dış satımındaki payı fazladır.
III. Enerji tüketimi fazladır.
IV. İklim çeşitliliği fazladır.
Aşağıdaki haritalarda Dünya üzerinde bazı doğal kaynaklar bakımından zengin alanlar taranarak gösterilmiştir.
I. Tarım
II. Madencilik
III. Turizm
IV. Sanayi
Aşağıdaki haritada bazı alanlar zengin olduğu doğal kaynaklar ile eşleştirilmiştir.
Tarihin her döneminde enerjiye ihtiyaç duyulmuş ancak sanayi devrimi sonrası ortaya çıkan toplumsal ve ekonomik yapı enerji ihtiyacının artmasına neden olmuştur. Enerji üretiminde kullanılan doğal kaynaklardan bazılarının sınırlı ve tükenebilir olması alternatif kaynak arayışını artırmıştır.
Doğal kaynak yönünden zengin olan bazı ülkeler teknolojik gelişmişlik ve sermaye birikimi üstünlüğünü kullanarak sahip oldukları doğal kaynakları etkin ve verimli bir şekilde kullanmaktadır.
Tarih boyunca yaşanan toplumsal gelişmeler ve insan ihtiyaçlarının çeşitlenmesi doğal kaynakların kullanımını da şekillendirmiştir.
Yerkabuğunun zayıf ve dirençsiz olduğu, fay hatlarının yaygın olduğu levha sınırlarında yeraltından çıkan sıcak su ve buharından elde edilen enerjiye jeotermal enerji denir.
Doğal kaynakların kullanma biçimi ülkelerin kalkınmışlığı üzerinde doğal kaynak varlığına göre daha etkilidir. Bazı ülkeler doğal kaynak yönünden zengin olsa da yeterinde gelişememiş ve kalkınamamıştır.
Bu durumun ortaya çıkmasında
I. Doğal kaynakların hammadde olarak ihraç edilmesi
II. Teknolojinin gelişmemiş olması
III. Sermaye birikiminin yetersiz olması
IV. İklim koşullarının elverişsiz olması
V. Yer şekillerinin engebeli olması