6. Sınıf Sosyal Bilgiler 6. Ünite : Yönetime Katılıyorum - Dünden Bugüne Türk Kadını Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Sosyal, ekonomik ve politik yaşamda kadınlar, engelliler gibi taşıdıkları özellikler nedeniyle dışlanmış azınlıkların, dışlanmışlıklarını azaltmak ve uzun vadede engellemek amacıyla ortaya konulan politika ve uygulamaları ifade eder. Başka bir deyişle, siyaset veya iş alanında boş bir kadroya, istenen nitelikleri taşıyan taliplerden cinsiyeti nedeniyle kadın olanı seçmektir. Bu eğitim, donanım ve becerileri eşit olan kişilerden kadının tercih edilmesi anlamına gelir.
Alev Çiçekleri filmi cumhuriyetin kuruluş yıllarında kadınlara ilişkin reformları ve cumhuriyetin ilk kuşak kadınlarını ele almaktadır. Afet İnan, Halet Çambel, Jale İnan, Leyla Gencer, Nüzhet Gökdoğan, Muazzez İlmiye Çığ, Sabiha Gökçen ve Zehra Say’ın öykülerinden yola çıkılarak cumhuriyetin ilk kuşak kadınlarının eğitimleri, meslek hayatlarındaki başarıları yakınlarının verdikleri bilgiler temel alınarak yansıtılmaktadır. 1930’lu yıllarda devlet bursuyla yurt dışına eğitim için giden genç kızlara, “Şimdi birer kıvılcımsınız” der Atatürk, “Ama döndüğünüzde birer alev olacaksınız.” Ayrıca, seçme ve seçilme hakkı tanındıktan sonra ülkenin her yerinden milletvekili olarak Meclis’e giren kadınlara ve sonraki kuşaklardaki öncü kadınlara da yer verilmektedir.
Toplumsal cinsiyet eşitliği erkek ile kadının yaşamın her alanında eşit haklara sahip olma durumudur. Cinsiyet hangi haklara sahip olacağımızın bir göstergesi olamaz. Her birey cinsiyetine bakılmaksızın eşit haklara sahip olmalıdır. İş hayatında cinsiyet ayrımcılığı toplumların gelişmesinin önünde duran en önemli sorunların başında yer alır. Bu eşitsizlik durumu sanılanın aksine gelişmiş ya da uygar diye tanımlanan ülkelerin de en büyük sorunlarından birisi. İş dünyasında kadın olmak zor mu? Evet, zor. Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı en nesnel olarak iş hayatında görülür. Teknolojik gelişmeler arttıkça iş kolları genişlemiş ve buna bağlı olarak kadınların iş hayatına katılımı doğru orantılı olarak artmıştır. Fakat bu artış kadınların lehine bir durum oluşturmamış tam tersine toplumsal cinsiyet kodlamasına iş hayatı da eklenerek yeni bir boyut getirmiştir.