10. Sınıf : Coğrafya - Doğal Sistemler - Dünyanın Yapısı ve Oluşum Süreci - Türkiye'de İç Kuvvetler - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Aşağıdaki haritada bazı alanlar numaralandırılarak gösterilmiştir.
Orojeneze bağlı esnek olmayan sert yapıdaki tortul tabakalar şiddetli yan basınçların etkisiyle kırılır. Kırılma sonucu alçakta kalan kısımlara graben denir. Aşağıda şekilde grabenin oluşum kesiti verilmiştir.
Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde bulunan dağlar kıvrılma ile oluşurken Ege Bölgesi'nde bulunan dağlar kırılma sonucunda oluşmuştur.
I. İstanbul ve Çanakkale boğazlan
II. Ağrı Dağı
III. Çukurova
IV. Kıyı taraçaları
V. Pamukkale Travertenleri
VI. Peribacaları
Coğrafya Öğretmeni Harun Bey öğrencileri ile beraber arazi çalışmasına çıkmıştır. Arazi çalışması yaptıkları alanda volkanik kül konileri, sıcak su kaynakları ve kırıklı dağ oluşumları ile ilgili bilgiler vermiş ve arazide bu yeryüzü şekillerini göstermiştir.
Enerjisini yerin içinden alan kuvvetlere iç kuvvetler adı verilirken, enerjisini güneşten alan kuvvetlere ise dış kuvvetler adı verilir.
Akarsular tarafından derince yarılmış çevresine göre yüksekte kalan geniş düzlüklere plato denir. Türkiye’de platolar geniş yer kaplar ve yükselti ortalamaları fazladır, iç Anadolu Bölgesi’nde 1000 m Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise 2000 m’yi bulan yükseltilere sahiptir.