6. Sınıf Fen Bilimleri 6. Ünite : Vücudumuzdaki Sistemler ve Sağlığı - Duyu Organları Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Deri (cilt) tüm vücudumuzu kaplayan bir dokumuzdur. Yaşımızı ve sağlık durumumuzu yansıtır. Savunma bariyeridir. Hasar gördüğünde yapısal olarak sürekli yenilenerek dış faktörlerden gelen saldırılara karşı vücudumuzu korur, insan vücudundaki derinin toplam yüzeyi 1,6 -1,85 m2’dir ve toplam ağırlığı yağ tabakası dahil edilmeden 3,5 kg kadardır (yağ tabakası dâhil edildiğinde yaklaşık 9 kg ağırlığındadır). Avuç içi ve ayak tabanlarında derinin kalınlığı 1 mm kadar olsa da vücudun diğer bölgelerinde 0,1 mm’ye kadar incelmektedir. Derinin kalınlığı cinsiyet, genetik yapı, kişisel özellikler ve iklim koşullarına göre değişiklik gösterir.
Yukarıda verilen metin ve görseller dikkate alındığında deri ile ilgili olarak;
I. Soğuk bölgelerde ısı kaybını engellemek için daha kalın olabilir.
II. Fiziksel ve kimyasal uyarıları alan almaçları farklı tabakalarda yer alır.
III. Aynı canlı vücudunun farklı bölgelerinde hassasiyeti farklıdır.
IV. Boşaltıma yardımcı olur.
Bilgi: Vertigo hastalığı, kişinin kendisini ya da çevresindeki nesneleri dönüyormuş gibi algılamasına sebep olan bir hastalıktır. Bu kişiler baş dönmesi, dengelerini sağlayamama gibi şikayetlerle doktora başvururlar.
Çevremizde meydana gelen değişimler duyu almaçlarıyla algılanır ve sinir hücreleriyle merkezi sinir sistemine ulaştırılır. Çevremizdeki bu uyarıları alabilecek organlar duyu organları olarak adlandırılır.